2023. június 4. vasárnap
[Répcevidék]

Egy Vas megyei kis település, Mesterháza élete

Balogh - Igler Patrícia
Egy Vas megyei kis település, Mesterháza élete

Dohi Zsolt, Mesterháza polgármestere mutatta be a települést.
Mutassa be a településüket, mit kell tudni róla?
166 lakos él jelenleg Mesterházán, mely megyei szinten is a legkisebb települések közé sorolható. A lakosság sajnos elöregedő, mert korábban az a tendencia jellemezte falunkat, hogy lakáshiány miatt a fiataljaink nagy része elköltözött; akár szomszédos településekre, akár messzebb. A jelenlegi lakástámogatási lehetőségek nagyot fordítottak a helyzeten, hiszen már nincsen olyan ingatlan, amelynek ne lenne tulajdonosa. Egyre több fiatal költözik ide, aminek rendkívül örülünk. Minekután kis település vagyunk, nagyon sok minden helyben nem működik, de ami nálunk nincs, azt a többi településen el tudják érni a lakosok.
Mit lehet elmondani a kulturális életről?
Van egy standard rendezvénynaptárunk, amelyet szinte minden évben követni tudunk. Mesterházi Istvánról - ki '48-as ezredes volt, itt született a településen, innen vonult be a honvédségbe - minden évben március 15-én és október 6-án megemlékezünk az emlékművénél. Ekkor szoktuk megragadni az alkalmat, hogy a faluból származó első és második világháborús elesettekről, hősi halottakról is megemlékezünk egy koszorúzás keretein belül. A szépkorú lakosságot minden év áprilisában köszöntjük egy estebéddel, vacsorával, közös beszélgetéssel, kulturális műsorral, fellépővel, zenészekkel. A legnagyobb rendezvényünk a falunap, melyet július hónapban szoktunk megrendezni. A programot mindig úgy állítjuk össze, hogy kicsik és nagyok egyaránt találjanak maguknak megfelelő szórakozási lehetőséget. 2019-ben hagyományteremtő szándékkal egy új színfolttal gazdagodott a falunapunk. Mesterházi István emlékére egy futóversenyt rendeztünk, mely nagy népszerűségnek örvendett, hiszen a közeli településekről is nagy számban jelentek meg jelentkezők - lefutni az 5 kilométeres távot. 2020-ban sajnos nem tudtunk falunapot tartani, de reméljük, hogy az idei évben már ismét együtt szórakozhat a lakosság. Az adventi időszakban is van egy állandó programunk, advent első vasárnapján tartunk egy közös gyertyagyújtást. A lakosság összegyűlik, énekelünk, beszélgetünk és megvendégelünk mindenkit forralt borral, teával. A Mikulás is minden évben ellátogat a településre, hogy megajándékozza a gyermekeket. A 2020-as év rendhagyó volt ebből a szempontból is, a Mikulás a feldíszített falubusszal érkezett az őt váró gyerekekhez. Az állandó programjainkon kívül vannak évfordulóhoz kötött megemlékezésink is, mint például Mesterházi István születésének vagy halálának kerek évfordulói.

Milyen a jelenlegi helyzet, mik a legfőbb feladatok a jövőre nézve?
Az elmúlt években megvalósult fejlesztéseket nagyban elősegítette az önkormányzat önerején kívül az, hogy sikeres pályázatokat tudtunk beadni. A Magyar Falu program sok jó lehetőséget kínál, amelyek közül megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihasználni. Bízunk benne, hogy a jövőben is tudunk részesülni pályázati forrásokban, amely által még több fejlesztés tud megvalósulni a község előrelépésének érdekében.
A legfontosabb célunk a jövőre nézve a csatornahálózat kialakítása. Ennek a megvalósítása nagyon sok gondunkat megoldaná. Igyekszünk mindent megtenni a lakosság számára, hogy a lehető legkomfortosabban érezzék magukat községünkben, és úgy gondolom, hogy a megfelelő életvitel kialakításának a csatorna kialakítása elengedhetetlen részét képezi. További jövőbeni céljaink közé tartozik még a temetőkerítés, ravatalozó, járdák felújítása is. Ezekre forráshiány miatt az elmúlt évben nem kaptunk támogatást. Közterület-karbantartó gépre és belterületi utak felújítására szeretnénk még az idei vagy az elkövetkező években pályázni.
A legfontosabb, hogy mindig optimizmussal nézünk előre. Bízunk benne, hogy a támogatások által fejlődhet kis településünk, és a lakosság is gyarapodhat.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.