2021. február 28. vasárnap
[Répcevidék]

A munka szakmai elismerése

Sági Ferenc
A munka szakmai elismerése
Idén már 25. alkalommal adományozta a „Közösségi kultúráért” díjat a Dr. Kiss Gyula Baráti Kör közgyűlése. A kitüntetettek között volt Haizler Lászlóné Párdi Beáta könyvtárvezető, a BMSK intézményvezető-helyettese és Csepreg Város Fúvószenekara is. Ebből az alkalomból beszélgettünk Beával eddigi munkájáról:

- Több évtizedes tevékenységet ismertek el ezzel a kitüntetéssel. Mik voltak pályád eddigi állomásai?
- 1988. január 1-én ifjúsági előadóként kezdtem dolgozni Csepregen a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A gyakorlatban tanultam meg a klubok, gyermekműsorok, tanfolyamok, kiállítások, városi nagyrendezvények szervezését és lebonyolítását. A könyvtárral történt intézményi összevonást követően 1996 őszétől könyvtáros lettem. A munka mellett szereztem meg előbb a könyvtáros asszisztensi, majd a kitüntetéses könyvtáros - információmenedzseri, ezt követően pedig ugyancsak a kitüntetéses informatikus könyvtáros mester fokozatot. Közben 2009-től munkámat a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtárban folytattam könyvtárosként, majd később intézményvezető-helyettesként. Tevékenységem széleskörű, szinte minden munkafolyamatra kiterjed az állománygyarapítástól kezdve, a bibliográfiai feltáráson és kiadványszerkesztésen át a publikálásig. A tájékoztató munka mellett oktatom is az elektronikusan elérhető közszolgáltatások használatát, ezzel is hozzájárulva az élethosszig tartó tanulás küldetéséhez.
- A munka mellett tanulni nem egy leányálom. Viszont így a legmodernebb elméletet lehet ötvözni a gyakorlattal. Ez látszik is a büki könyvtár és tevékenysége megújulásán.
- Vallom a közhelyes mondást: "a jó pap is holtig tanul". Nekünk is állandóan tovább kell képezni magunkat, megismerni az új, 21. századi lehetőségeket, amikkel a könyvtár is élni tud. Célunk, hogy megtaláljuk a közös nyelvet a gyerekekkel és az ifjúsággal, az úgy nevezett alfa-generációval. Ők már kevesebbet járnak a könyvtárba, kevesebbet olvasnak, azaz másként, más forrásokat használnak. Technikai tudásuk, számítástechnikai ismereteik jóval magasabb szintűek, mint a korábbi korosztályoké. Tanulmányaim most is folynak. A vasi könyvtárosok közül ketten második éve veszünk részt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezésében „Az én könyvtáram" projektben, mint szaktanácsadó. Sok munkával, tanulással jár, de rengeteg pozitív haszna van a kapcsolattartásban, a könyvtári munka megújításában.
- A gyermekrész csodálatos megújulásával az egyik leglátványosabb területe a büki könyvtárnak. Ehhez a használók köre is észrevehetően megváltozott: évek óta jönnek a babák is az anyukákkal.
- Ebben nagy segítségünkre volt több pályázat. A könyvtárak mindig is foglalkoztak közösségi tevékenységgel. Most a könyvtár, mint közösségi tér szerepe is erősödik. A Mocorgó foglalkozással és egyéb programokkal a legkisebbeket is becsalogatjuk az intézménybe. Muszáj lépnünk a nagyon picik, az óvodások és iskolások felé, hogy különböző impulzusok érjék őket.
- Nem feledkeztetek meg a másik törzsközönségről, a nyugdíjas korosztályról sem.
- Korábban, de igény szerint bármikor, számukra is szerveztünk számítógép-használói, internetes tanfolyamot, amit ők is ki tudnak használni on-line vásárlásra, a távolban levő családtagokkal való kapcsolattartásban. Pár éve indult a Büki Nők (nyugdíjas) Klubja Vargáné Patthy Erzsébet vezetésével. Velük is nagyon jó a kapcsolatunk. Az ő munkájuk részben itt zajlik nálunk, más része a művelődési ház különböző tereiben, de nagyon sokat utaznak is.
- Nagyon sikeres rendezvénysorozatotok az Olvasószemüveg program.
- Az Olvasószemüveg programot közösen szervezzük a művelődési központtal, amelynek keretében olyan személyekkel találkozhattak eddig Bük város polgárai, mint Zaher Gábor, Müller Péter, Endrei Judit, Fejős Éva, Papp Diána, Koncz Zsuzsa, Karafiáth Orsolya, Lőrincz L. László, Kepes András, Vámos Miklós, Lackfi János, Nagybandó András, Varró Dániel, Dragomán György és Szabó T Anna.
- Milyen terveitek vannak a közeljövőben?
- Folytatjuk a napi rutint és az állandó megújulás is terítéken van. Új közösségeket szeretnénk, főleg a felsősökből és fiatalokból. A helyiségeket muszáj lenne festetnünk. Szeretnénk a könyvtár külső megjelenésében is fejlődni. A sok ablakfelület kihasználására készül egy látványterv. Az ötlet onnan jött, hogy Az én könyvtáram projekt keretén belül 90 mintaprojekt került kidolgozásra országosan, ebből egyet én készítettem. A fejlesztett programom a Mese habbal címet viseli, amelyet az üllői Vargha Gyula Városi Könyvtárban próbáltak ki. Ott a könyvtár kerítését úgy csinálták meg, mintha könyvgerincek lennének. Nagyon kreatív megoldás. Valami ilyen csalogató megoldáson törjük a fejünket mi is.
- Gratulálunk a kitüntetéshez. Jó egészséget, sok erőt az új tervek megvalósításához és újabb sikereket kívánunk.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.