2022. január 17. hétfő
[Répcevidék]

Fülöp Attila (1943–2020)

Sági Ferenc
Fülöp Attila (1943–2020)

Lassan elmennek nagy „öregjeink". Néhány hete Balogh Lajos nyelvészprofesszor temetésére került sor Bükön, most Fülöp Attila operaénekes távozott el.
Attilával és feleségével is közeli kapcsolatban voltam. Amikor 1975-ben felkerestem levelemmel egy opera- és operettslágeres műsor ügyében, mindjárt vállalkozott a fellépésre, persze hangsúlyozva, hogy Büknek ingyen. Összeállította a műsort, s felkérte művésztársait is, akiknek fizettünk némi gázsit. Hatalmas sikerük volt. 1977-ben, a felújított intézmény avatóján is - szintén társadalmi munkában - az ő műsora volt a fő szám. A következő évtizedben a csepregi templomban rendezett hangversenyünkön szerepelt a Szombathelyi Szimfonikus zenekarral. Tudós feleségével együtt mindig részt vett az elszármazott bükiek találkozóin. Kátainé Kati is többször meghívta fellépésre őt s Zsuzsa lányát is Bükre. 2014-ben Bük polgármestere, dr. Németh Sándor a teljes Fülöp családot hozta össze egy beszélgetős estén a bükiekkel. Rengeteg új információt megtudtunk e nem mindennapi család tagjairól. Attila méltán került be Bük monográfiájába is.
Most elment, de emléke sok büki és répcevidéki emberben továbbra is élni fog.
Sági Ferenc
Büki Attila visszaemlékezésében az alábbiakat írta:
„2004-2007 között több alkalommal találkoztam vele az Operaházban. Az ő segítségével rendezhettem az ócsai kulturális napokon koncerteket a 800 éves műemléktemplomban. Meggyőzte az Operaház kiváló énekeseit, hogy társadalmi munkában lépjenek fel a koncerteken. Valójában az ócsai szabadidőközpontnak nem lett volna lehetősége arra, hogy alkalmanként 3-5 millió forintot fizessen a művészeknek. Akkoriban művelődési szaktanácsadóként dolgoztam a városban, s arra törekedtem, hogy emeljem az ócsai emberek zenei műveltségét. Ha Fülöp Attila nem vallja magát bükinek, és emberbaráti szeretetből nem segít, nem jöhettek volna létre a kitűnő zenei rendezvények. Valóban megőrizte vonzódását, szeretetét gyermekkora falujához, szülőföldjéhez, s úgy fogadott mindig az Operaházban, mint büki testvérét. Számon tartotta büki ismerőseit s mindig érdeklődött, hogy mit tudok a hazai történésekről."
Nekrológja a világhálón (2020. május 9. szombat):
Elhunyt Fülöp Attila, a Magyar Állami Operaház magánénekese
Életének 78. évében elhunyt Fülöp Attila, a Magyar Állami Operaház egykori magánénekese, művészeti titkára, ügyvezető igazgatója - tájékoztatott sajtóközleményében az Operaház. Fülöp Attila 1942-ben született Szombathelyen. Gyermekkorát Bükön töltötte, ahol édesapja evangélikus lelkész volt. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte, ahol 1966-ban villamosmérnökként diplomázott. Első munkahelye a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat volt, ahol hangmérnökként dolgozott, ezzel párhuzamosan 1965-től magánúton tanult énekelni. 1971-ben ösztöndíjasként került az Operához, majd egy évvel később magánénekes lett. A Bánk bán Ottójaként debütált, nem sokkal később énekelte Tamino szerepét A varázsfuvolában és A sevillai borbély Almaviva grófját, majd a Hunyadi Lászlóban V. Lászlót, A Rajna kincsében Frohot és később Mimét. Három évtizedes színpadi karrierje során több tucat emlékezetes lírai és karaktertenor-alakítás kötődik nevéhez. Rendkívüli muzikalitásával és jellemábrázoló képességével minden feladatot megoldott, repertoárja a preklasszikus szerepektől a kortársakig terjedt.
Fülöp Attila magánénekesi karrierje mellett előbb szakszervezeti vezetőként tevékenykedett, majd Szinetár Miklós igazgatása alatt 1996-tól az Opera főtitkára, 2003 és 2005 között ügyvezető igazgatója lett. A közelmúltban még a Budapesti Operabarátok Egyesületének klubdélutánjait vezette.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.