2022. szeptember 29. csütörtök
[Répcevidék]

Búcsú Szakony díszpolgárától, Vörös Frigyestől (1926-2019)

Boros Rudolfné
Búcsú Szakony díszpolgárától, Vörös Frigyestől (1926-2019)
Életének 94. évében ment el mindenki Frici bácsija.

Hosszú és tartalmas életet élt. Fontos volt számára az a közösség, ahonnan indult. Büszke volt arra, hogy szakonyiként látta meg a napvilágot. Elemi iskoláit itt végezte, majd 1942-1949 között a helyi körjegyzőségen dolgozott. Bár sorsa más felé vitte, de mindig szakonyinak vallotta magát. Figyelemmel kísérte a település sorsát. Kapcsolatban állt a falu lakóival, vezetőivel. Lehetőség szerint minden közösségi alkalmon megjelent. Megtiszteltetésnek érezte, ha meghívták egy-egy eseményre.
A jelen mellett fontos volt számára a múlt ismerete, annak megörökítése, továbbadása. A személyesen átélt tapasztalatokat vetette papírra a Gyermekek tanulása a falusi egyházi iskolában, a harmincas években címmel. A szakonyi iskoláról szóló visszaemlékezése nagyon szép helyre került, az ópusztaszeri iskolamúzeumba.
Frici bácsi egyre elszántabban foglalkozott Szakony történetével, így a kezdeti visszaemlékezéseket kibővítette az 1950-es évek előtti eseményekkel, történetekkel. Azzal a szándékkal vetette papírra gondolatait, az addig összegyűjtött anyagot, hogy folytatják munkáját, valaki átveszi a történetírást. Sajnos nem tudtak senkit megbízni a folytatással, ezért ismét Frici bácsi vette kezébe a munkálatokat. 2000-ben hatalmas lelkesedéssel vágott bele az újabb kihívásba. Járta a könyvtárakat, levéltárakat, felkereste azokat az embereket, akik segíthették munkáját. Az eredmény sem maradt el. 2002-ben jelent meg a Szakonyi krónika, mely a község életét intézményesítve mutatta be. Majd 2007-ben elkészült, s nagyközönséget várja az a kézirat, mely a település múltját, lakosainak életét, szokásait öleli fel.
Frici bácsi munkásságát dicsérve nem hagyhatjuk ki felesége lelkes támogatását, segítségét sem. Ő volt az, aki biztosította a nyugodt hátteret hosszú évtizedeken át.
A szakonyiak köszönetüket fejezték ki, amikor 2007-ben Frici bácsit a település díszpolgárává avatták. Farkas Gyula a falu nevében átadta a község címerét ábrázoló bronz plakettet, faluzászlót. Frici bácsi akkor is az alázat és a szerénység hangján köszönte meg a kitüntető figyelmet.
Így marad meg emlékezetünkben, szívünkben. Munkáival bevéste magát Szakony krónikájába.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.