2022. december 5. hétfő
[Répcevidék]

Volt egyszer egy szabadidőközpont

Sági Ferenc
Volt egyszer egy szabadidőközpont

Nemrég Bükfürdőn járva az intézmény helyén egy romhalmazt és munkagépeket láttam. A volt bejárat közelében egy molinót mozgatott a szél. A ráírtakból kiderült, hogy az épület bontását márciusban kezdték. A helyén élménypark létesül, melynek átadását 2022 tavaszára tervezik.
A létesítményt 1987. augusztus 19-én avatták fel Üdülőhelyi Klub néven. Az épület az akkor megyei fenntartásban működő Büki Gyógyfürdő Vállalat tulajdona volt. Ők adták bérbe a benne levő helyiségeket. A földszinti 200 férőhelyes, több célú termet, mely pódiumszínpaddal, öltözőkkel, irodával és raktárral is rendelkezett és a felettük levő klubot és könyvtárhelyiséget a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) üzemeltette három főállású szakemberrel és három részmunkaidős dolgozóval. Az utcányi szélességű sétáló folyosó másik oldalán három kereskedelmi és szolgáltató terem, 50 fős eszpresszóétterem konyhával, a folyosó felé büfépulttal, végül két ikerpályás automata tekepálya söröző résszel volt található. A vendéglátó egységet és a tekepályát kezdetben a Vas megyei Vendéglátó- és Szállodaipari Vállalat működtette. A főbejárat mellett IBUSZ-iroda nyílt valutaváltással, szállásfoglalással, kirándulások stb. szervezésével. Mellette az Interturist üzlet speciális magyar áruválasztékkal, élvezeti és kozmetikai cikkekkel, majd a Vas megyei Élelmiszer Kereskedelmi Vállalat Szezám Bazárjában ajándék- és használati tárgyakat árusítva várta a betérőket. A nyitás utáni nagy érdeklődést a hűvös idő, majd a tél beálltával egyre kisebb vendégforgalom jellemezte, ahogy a fürdőben is. A modern tekepálya viszont egyre több helyi és környékbeli érdeklődőt vonzott.
A következő év tavaszától sokasodtak a kulturális programok, melyekre az üdülő vendégek mellett a nagyközségből és a szomszédos településekről is egyre többen ellátogattak. Viszont az üdülőterületen működő szállodák egy része maga igyekezett gondoskodni vendégei szabad idejének eltöltéséről. A tavasz végétől működő kertmozi üzemeltetését átvette a szabadidőközpont, ahol rossz idő esetén is megtartásra kerültek a filmvetítések. Hamarosan pedig a büki mozi is itt folytatta előadásait, hiszen épületét visszakapta az evangélikus egyházközség. A kezdődő rendszerváltozás során szaporodó magán vállalkozások egyre nagyobb konkurenciát jelentettek a központban működő szolgáltató egységeknek, melyek sorban kivonultak az épületből. Helyüket egyéni vállalkozók vették át rövidebb-hosszabb időre. Legtovább a fogászat és a magán utazási iroda működött a kisebb termekben. A vendéglátó részt üzemeltető új bérlő a sok moziba jövő fiatalt látva, a szabad hétvégeken diszkók megrendezésére vette igénybe a nagytermet néhány évig, míg a presszóéttermi részen éjszakai bárt is működtetett. A tekepálya berendezése egy idő után annyira tönkrement, hogy megújítását senki sem vállalta fel.
A rendszerváltozáshoz kapcsolódó intézkedések során a gyógyfürdő fele részben a nagyközség tulajdonába került. A részvénytársasággá alakult gyógyfürdő vezetése 1993 elején az MMIK-tól visszavette a bérelt helyiségeket, s konferenciaközpontként működtette tovább az épület jelentős részét, ahol időnként bált és más rendezvényeket is tartottak. A nagyteremben alakult újjá a sportkör asztalitenisz-szakosztálya, s működött a Büki Sportcsarnok átadásáig a Szombathelyi Asztalitenisz Klub, illetve a Büki Nagyközségi Önkormányzat és a Büki Gyógyfürdő Rt. támogatásával. A műsorokat főleg a gyógyfürdő területén, illetve az ottani sörsátorban rendezték. A mozi és a kertmozi üzemeltetését a vendéglátó vállalkozó vette át, de ősszel megszüntette, mert nem kapta meg az igényelt támogatást. A könyvtár működtetését a Büki Nagyközségi Könyvtár vállalta fel, végre hajtva itt is a számítógépes fejlesztést, s lehetőséget biztosított az internet használatára.
A 2010-es évekre a vállalkozók más épületekbe költöztek. A konferenciák száma csökkent. Legtovább a Halászcsárda és a könyvtár működött még az épületben a BGYRT rendezvényei mellett. Majd az évtized vége felé közeledve már semmi sem üzemelt itt, s az épület bezárásra került.
Most pedig lebontották, s a helyén megkezdődött az élménypark alapozása.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.