2020. szeptember 20. vasárnap
[Répcevidék]

„Visz a vonat”

Sági Ferenc
„Visz a vonat”
Március elején Budapestre, a hónap végén a főváros után Debrecenbe is eljutottam Inter Cityvel. Az utazások során sok érdekeset láttam.

A tavalyi és a téli esős időjárás késleltette a Porpác - Mosonszolnok vonalszakasz villamosítását. Így a Porpác - Csorna közti szakasz múlt év végére tervezett befejezése csak a közeljövőben várható. Egész márciusban nagy erőkkel folytak a munkák. A villamosítás mellett a vonal valamennyi állomásán és nagyobb forgalmú megállóhelyén - köztük szülőfalumban is - 55 cm. magasságú peron épült, és korszerű térvilágítást létesítettek. A biztosító berendezések távvezérlésének kialakításával a vonal átbocsátó képessége is növekedni fog. Viszont már évekkel ezelőtt bezárták a megállóhelyeken levő várótermeket és pénztárakat, nincs személyzet, zárva vannak vagy lebontásra kerültek az illemhelyek. Ezek ma már nem részei az utazási kultúrának?
Szeleste és Pósfa határától kezdődően egyre látványosabban folynak a 86-os út négy sávos új, a településeket elkerülő szakaszának építési munkái. Nem csak Hegyfaluig, hanem onnan egészen Répcelakig serényen dolgoznak, egyre több embert, szállítójárművet és gépet lehet látni. Beled és Csorna között hasonló a helyzet, sőt Csornától Győr felé is több falu határában nagy a mozgás. Győrtől egy szakasz már el is készült Csorna irányába.
Csorna és Győr között, az Alföldön pedig a Tisza közelében még mindig sok vizet látni a mezőkön. Van ahol a tengeri egy része még mindig vízben áll. Máshol viszont a két utazás között eltűntek a vízfoltok, s folynak a tavaszi munkák.
A komáromi vasútállomás után a Duna-parton nagy erőkkel épül az új gát. Budapest Nyugati pályaudvartól Debrecenig új biztosító berendezéseket szerelnek. Folyik néhány állomás és vonalszakasz rekonstrukciója is. Kinyílt az EU bukszája, s láthatóan szépen profitálunk belőle.
A hosszú úton mindössze egy olyan tehervonatot láttam, mely kamionokat és részben konténereket szállított, de csak konténereket vivő is mindössze kettő akadt útközben. Ez az ésszerű, költségtakarékos és környezetkímélő szállítási mód ugyan úgy nehezen fejlődik, mint a szélkerekek hálózata. És szemét mindenütt. E téren balkáni állapotunk, s az ennek kialakulásához vezető gondolkodásmód az emberek jelentős részénél továbbra sem változik nyugatira. Mint ahogy fizetéseink és nyugdíjunk sem.
A hónap végén a vasút mellett nyíltak a kökényvirágok, és menetrendszerűen megérkeztek a hideg és erős böjti szelek is.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.