2022. december 3. szombat
[Répcevidék]

Újra várják a vendégeket Bükfürdőn

yde
Újra várják a vendégeket Bükfürdőn
Május 26-án a Bükfürdő Thermal & Spa® pihenőterében tartották Bükfürdő vírushelyzet utáni szezonindító sajtótájékoztatóját, melyen részt vett Boros László Attila, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója, Bük város képviseletében dr. Németh Sándor polgármester, Csere András, a Caramell Premium Resort****Superior szállodaigazgatója, Kiszela István, a Piroska Hotel**** értékesítési és marketing vezetője, valamint Németh Gyula, a Büki Szobakiadók Szövetségének elnöke.

A koronavírus járvány okozta helyzet Bükfürdőn napok alatt nullázta le a turizmust, melyre a településnek és a szolgáltatóknak egyaránt gyorsan kellett reagálnia. A járványhelyzet enyhülésének köszönhetően májusban, szigorú szabályok és előírások betartásával ugyan, de újraindulhat az élet.
Bük város polgármestere, dr. Németh Sándor elmondta, egy fürdővárosban a lakosság védelme mellett a turisták biztonságára is figyelni kell. A veszélyhelyzetre való gyors reagálásnak köszönhetően Bük városában mindössze egy megbetegedést regisztráltak, aki időközben fel is gyógyult a betegségből. A kialakult helyzet miatti kormányzati intézkedésekből adódóan Bük városa 500 milliós veszteséggel számol a kiesett iparűzési, idegenforgalmi, valamint gépjárműadó bevételekből, mely nagy érvágás a településnek. Mindezek ellenére minden alkalmazottját megtartotta az Önkormányzat, valamint a fejlesztések sem álltak le: folytatódnak a templom park rekonstrukciós munkálatai, valamint hamarosan kezdetét veszi az új kerékpáros turisztikai fejlesztés.
A helyi szállodák közül a Caramell Premium Resort**** Superior szálloda, valamint a Piroska Hotel**** képviseltette magát személyesen a sajtótájékoztatón. Csere András, a Caramell szálloda igazgatója beszélt arról, az év eleji 15-27%-os nettó árbevétel emelkedéskor még arra számítottak, hogy 2020 egy sikeres év lesz a turizmusban, ám a vírushelyzet kialakulásakor a szálloda két hét alatt ürült ki. Az elmúlt hónapokban néhány munkavégzésre érkező vendégen kívül nem akadt más szállóvendégük, így az időt rekonstrukciós munkálatokra fordították. Az idén 15. születésnapját ünneplő szálloda alkalmazottai nagy részét meg tudta tartani, akiket a „Kurzarbeit" keretében 2 órában foglalkoztattak, így a megszokott csapattal készülnek a szezonra.
Kiszela István, a Hotel Piroska**** értékesítési és marketing vezetője, igazgatóhelyettese szintén növekvő árbevételről számolt be az év első két hónapjára vonatkozóan, azonban március közepétől náluk is csökkent a foglalások száma, a lemondásoké viszont egyre nőtt. Ezen oknál fogva azon vendégek részére, akiknek befizetett előlege volt a szálloda felé, ajándékutalványt állítottak ki az előleg összegéről, melyek még jövőre is felhasználhatók, ezáltal megmentették foglalásuk 70%-át. A kényszerű üzemszünetet karbantartási munkálatokkal végezték, így a dolgozói állomány 95%-át sikerült megtartaniuk.
Bükön és Bükfürdőn több magánszálláshely is található, melyek nagy részét fogja össze a Szobakiadók Szövetsége. Németh Gyula elnök tájékoztatása szerint az év elején szép számmal érkeztek foglalások az idei évi nyári főszezonra. Úgy véli, a magánszálláshelyek kedvező helyzetben vannak a nagy kereskedelmi szálláshelyekkel szemben, hiszen a néhány szobás, külön bejáratú apartmanházak esetében kevésbé fordul elő, hogy a vendégek találkozzanak, tömörüljenek. Bízik abban, hogy az újonnan kiírt Kisfaludy-programnak köszönhetően minél több magánszálláshely újulhat meg és lehet még népszerűbb a vendégek körében.
Boros László Attila, a Bükfürdő Thermal & Spa® vezérigazgatója számolt be arról, hogy a kialakult járványhelyzet miatt a munkavállalók és vendégek egészségének megőrzése érdekében a Büki Gyógyfürdő Zrt. - 58 éves működése óta először - március 18-tól nem fogadott vendégeket. Az év elején még 25%-os többlet bevétel mutatkozott, majd márciusban a fürdő forgalma 4 nap alatt esett a nullára. A cég likviditásának, valamint a dolgozói állomány megőrzésének érdekében az üzemelési költségeket minimalizálni kellett, valamint az idénre tervezett fejlesztések nagy részét elhalasztották. Az üzemszünet ideje alatt a munkavállalók közül 6 fő teljes munkaidőben dolgozott, míg a többiek (több, mint 165 fő) állásidőn voltak, mely alatt a fizetésük 2/3 részét kapták. Boros László Attila elmondta, mindezt nem tudták volna megtenni, ha a cég a 2019-es évben nem ért volna el az egyszeri tételektől megtisztított, rekord összegű nyereséget: összesen 312 millió forint adózás utáni eredményt tudhatott magáénak a társaság. A fürdőn az élet az üzemszünet ideje alatt sem állt meg, hiszen a főszezonra való felkészítési munkálatok továbbra is zajlottak, május elsejétől pedig szinte az összes munkavállaló újra munkába állt. A vezérigazgató köszönetét fejezte ki a fürdő dolgozói felé hozzáállásuk és elkötelezettségük miatt és úgy véli, ez a helyzet rávilágított arra, hogy az alkalmazottak mindent megtesznek a fürdőért, a cég pedig mindent megtesz a munkavállalóiért. A parkgondozási munkálatok mellett a nyárra való felkészülés részeként több, kevésbé látványos vízkezelési technológiai elem is beépítésre került, melynek köszönhetően a medencékben még jobb minőségű víz várja a fürdőzni vágyókat.
A Bükfürdő Thermal & Spa® május 29-től fogad újra vendégeket, a részleges újranyitás körülményeinek kidolgozása során a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Vas Megyei Kormányhivatal által kiadott iránymutatásokat, előírásokat vették alapul, melynek értelmében a kültéri medencék nyitnak ki, valamint a fürdőgyógyászati részleg és a Medical Wellness, korlátozott számú szolgáltatással. Magyarországon Bükfürdő azon kevés fürdők közé tartozik, amely hatósági engedéllyel rendelkezik a gyógymedencék fertőtlenítésére, így a 10 forgatott vizű medence mellett 5 gyógyvizes medencét is üzemeltetnek a pünkösdi hétvégétől. A vírushelyzet miatt a vendégek által érintett felületeket óránként fertőtlenítik, mely betartatásáról külön személyzet, higiéniai felügyelők gondoskodnak. A 14 hektáros parknak köszönhetően több, mint 7 000 látogatót fogadhatnak, akik részére különböző pihenőszektorokat különítettek el: a senior korosztály, a családosok és a gyermek nélkül érkező felnőttek pihenhetnek a nekik ajánlott szektorokban. A medencékben való egyidejű tartózkodást a fürdőzők megszámolása helyett egyedi módszerrel oldják meg: minden medencénél elhelyeznek fertőtlenített szilikonkarkötőket, annyi darabot, ahány vendéget az adott medencébe beengednek. Belépéskor minden vendég egyet magához vesz, távozáskor pedig fertőtlenítésre leadja, ezt követően pedig a karkötő újra bekerül a körforgásba.
A Büki Gyógyfürdőnél ugyan több projektet elhalasztanak, van néhány azonban, ami elindul, így újdonság lesz az is, hogy a júniusban lejáró bérleti szerződéssel rendelkező éttermet saját üzemeltetésbe veszik át, amit a fürdő új F&B managereként Bánszki Péter irányít majd. A desztinációs marketinggel kapcsolatos feladatok is a fürdőhöz kerültek az idei évben, melynek eredményeképp már elkészültek a különböző célcsoportoknak szánt desztinációs csomagajánlatok, mellyel céljuk a kosárérték növelése mellett az, hogy a Bükfürdőre látogató vendégek még több vendégéjszakát töltsenek el a desztinációban. A várhatóan július elején elérhető csomagokban a helyiek mellett a környékbeli szolgáltatók ajánlatai is megjelennek.
Boros László Attila elmondta, a fürdő a korábban meghirdetett főszezoni ár helyett az előszezoni áron értékesíti belépőjegyeit a nyár folyamán is. A jelenlegi újranyitásra a korlátozások ellenére is lehetőségként tekint és reméli, hogy az eddigi „Maradj otthon!" üzenetet a turisták között felváltja a „Nyaralj itthon!", segítve ezzel is a magyar turizmust.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.