2023. szeptember 25. hétfő
[Répcevidék]

Új városrészközpont készül Bükfürdőn

yde
Új városrészközpont készül Bükfürdőn

Kilátó, látogatóközpont és múltidézés: XXI. századi központja lesz Bükfürdőnek,
hiszen megvalósul a városrészfejlesztés 2013-ban készült terve. Méltó helye lesz a méltán
népszerű helyi termelői piacnak, és parkosított rendezvénytér is várja majd a Bükfürdőn élményeket gyűjtőket.
Bük Város Önkormányzata 2016-ban pályázatot nyújtott be a „Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése" megnevezésű pályázatra. A Támogató Hatóság a projektet támogatásra alkalmasnak minősítette, így 2017. 07. 21-én a támogatói szerződés aláírásra került. A döntés alapján az önkormányzat 999.226.000 Ft vissza nem térítendő támogatásra jogosult. A később felmerülő plusz költségek fedezésére a Kormány az 1479/2021. (VII.15.) Kormányhatározat alapján a pályázatot 1.356.856.735 többlettámogatásban részesítette, így az alaptámogatással együtt 2.356.082.735 Ft lett a pályázat teljes támogatása.
Bük város legfontosabb turisztikai vonzereje az üdülőövezet területén fekvő Bükfürdő Thermal & Spa. A folyamatos fejlesztéseknek és a céltudatos marketing tevékenységnek köszönhetően a település az elmúlt tíz évben folyamatosan ott szerepel a leglátogatottabb magyarországi városok TOP 10-es listájában. A Bükfürdő Thermal & Spa-ban számos beruházás ment végbe az elmúlt évtizedben, és a 2007-2013 között megvalósult fejlesztések nagy része az Új Magyarország Fejlesztési Terv időszakában indult el. Az elnyert támogatásoknak köszönhetően megvalósult beruházások a komplexum kínálatában, szolgáltatás színvonalában eredményeztek komoly javulást. A büki fürdő több évtizedes sikerét nagymértékben a szerteágazó szolgáltatási kínálatának és a folyamatos megújulási képességének köszönheti. A fürdő szolgáltatási struktúrája sokat bővült és jelentős minőségi javuláson ment keresztül az elmúlt években.
A mostani beruházás alapját a megvalósuló attrakciófejlesztési és városképi elemek adják. A projekt helyszíne Bükfürdő településrészen a volt autóbusz pályaudvar területe és a kapcsolódó zöldfelület, illetve a fürdő téli bejárata előtti terület. A tervezett projektelemek a következők:
• komplex látogatóközpont, üzlethelyiség, kávézó kialakítása
• piactér - pultok, pavilonok beszerzésével
• acélszerkezetes kilátó, tetején távcsővel
• szökőkút, fúrási szelvényt bemutató és fürdőtörténeti bemutató
• zöldfelület-fejlesztés, parkosított rendezvénytér
• közlekedésfejlesztés - parkolás, járda és kerékpárút
• közszolgáltatások fejlesztése - információs táblák, WIFI, közvilágítás és térfigyelő kamerarendszer
A fejlesztések közvetlen vállalkozásélénkítő hatással is rendelkeznek, új munkahelyek jönnek létre a nem vállalkozási alapon működő látogatóközpont, illetve a kilátó üzemeltetése kapcsán, valamint a helyi és térségi magánvállalkozások, kézművesek és őstermelők számára a létrejövő piactér is új lehetőségeket kínál.
A projekt várható befejezése 2022. harmadik negyedév.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.