2020. október 20. kedd
[Répcevidék]

Bronzérmes a csepregi babusgatós, kézműves, teljes kiőrlésű kenyér

Igler Patrícia
Bronzérmes a csepregi babusgatós, kézműves, teljes kiőrlésű kenyér

Immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Kenyérlelke fesztivált Budapesten, a MOM Kulturális Központban. A verseny mindig augusztus 20-án, Szent István királyunk és az új kenyér ünnepének napján, kétnapos szervezésben kerül megrendezésre. A Csepregi Pékség Soproni Attila képviseletében már ötödszörre indul a megmérettetésen. Az idei évben augusztus 19-én és 20-án volt a fesztivál. A versenyre pékségként és magánszemélyként is lehetőség van nevezni. Az elmúlt években a versenyzőknek a megadott időpontra kellett megérkezniük a helyszínre az otthon elkészített termékekkel, illetve azok összetevőinek és a készítés módjának leírásával, illetve kenyér esetén a kovász egy kis részével is. A tavalyi, valamint az idei év annyiban különbözött a többi évtől, hogy ezeken az éveken már ott, a helyszínen kellett elkészíteni a termékeket. Egyedül a kovászt lehetett otthonról vinni, a többi alapanyagot és kelléket a szervezők biztosították a versenyzők számára. Pékségek számára öt kategória áll rendelkezésre, amelyben szerepeltetni lehet a termékeket. A kategóriák a következők: fehér-félbarna, teljes kiőrlésű, bagett, croissant; az ötödik kategória pedig minden évben más. Idén a kendermagos kenyér kategóriáját hirdették meg. 2017-ben a Csepregi Pékség második lett a fehér-félbarna kategóriában, 2018-ban második a fehér-félbarna és teljes kiőrlésűben, 2019-ben sajnos nem értek el helyezést. Az idei évben két kategóriában (fehér-félbarna, teljes kiőrlésű) indultak. Augusztus 19-én érkeztek meg a helyszínre, ahol össze kellett állítani a kenyereket, melyeket dél körül kezdtek el dagasztani. Este 18-19 órára le is voltak formázva. Estére szakajtóba tették őket, azokat pedig kenyérhűtőbe. Másnap, 20-án délig ki kellett sütni a termékeket, délben pedig leadni a nemzetközi zsűrinek. A zsűri tagjai komoly szaktekintéllyel rendelkező gasztronómiai szakemberek, kézműves sztárpékek, számos országból. Magyarországról is a legnevesebb sztárséfek képviseltetik magukat. A zsűri pontokat ad a kinézetre, illatra, tapintásra, szerkezetre (állagra), héjra és ízre vonatkozóan is. A pontokat a verseny végén jelentik be. A Csepregi Pékség különleges, Babusgatós kézműves kenyerének teljes kiőrlésű változata elérte az előkelő harmadik helyezést! A termék eddig még nem volt forgalomban, a verseny ideje alatt volt tesztelés alatt. Azóta azonban a vásárlók már meg tudják vásárolni 500 grammos kiszerelésben! Érdekesség, hogy ezzel a technológiával, természetes kovásszal, mindenféle adalék nélkül, élesztő nélkül kevesen sütnek, mert közel két napig tart a kenyérsütés folyamata. Ezért hívják Babusgatós kenyérnek, mert az átlaghoz képest több a ráfordított idő, energia. A Kenyérlelke fesztivál számos szórakozási lehetőséget nyújt, különböző gasztronómiai és zenei kísérőprogramokkal karöltve minden érdeklődő számára. A legfontosabb, hogy ez a verseny nem egymás ellen, hanem egymással karöltve zajlik, a kölcsönös elfogadás és szeretet jegyében. A versenyzők tiszteletet adnak egymásnak és az általuk elkészített kenyérnek. Gratulálunk a Pékség sikeréhez, további eredményes munkát kívánunk!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.