2021. február 27. szombat
[Répcevidék]

Napsütés, nyár, jókedv a Répce mentén

Németh Lajosné
Napsütés, nyár, jókedv a Répce mentén
Önfeledt szórakozás, kötetlen beszélgetések és érdekes rendezvények biztosították a kellemes kikapcsolódást a nyári hónapokban Nagygeresden.

Önkormányzatunk az idei évben is, több különböző korosztály és célközönség számára kínálta programjait. Nyárindító összejövetelünk a 6. alakalommal megszervezett parasztolimpia volt. A hagyományokhoz híven négy csapat mérte össze tudását és erejét a délután folyamán.
A rendezvény a térségre jellemző helyi hagyományokat elevenítette fel, a gyökerekig nyúlt vissza, hiszen a falusi múltat idéző, tréfás, ügyességi feladatok leküzdésében vettek részt a versenyző csapatok. Az elméleti feladványok is a régi falusi élethez, a gazdaasszonyok és gazdák házkörüli teendőihez kapcsolódott. A férfiak és nők foglalatosságai régen teljesen elkülönültek. A résztvevőknek rejtvényekből kellett kikeresni az asszonyi tevékenységeket, mint például marokszedés, ételhordás, vízhordás, illetve a férfimunkát, mint a kosárfonás, szántás, favágás. Képek alapján kellett felismerni a kenyérsütés eszközeit, és különböző népszokásokat, többek között a pünkösdi királynéjárást, mely ma is élő hagyomány falunkban. A szórakoztató feladatok mellett a gasztronómiában is jeleskedni kellett egy falusias, paraszti étel elkészítésével, amely nem volt más, mint a füstölt csülkös babgulyás. Az alapfűszereken kívül, minden csapat a saját ízlésének megfelelően adagolta a különféle pikáns ízesítőket. Az üstökben rotyogott az étel, szálltak az ínycsiklandozó illatok, és a nap megkoronázásaként elkészültek a remekművek a csapattársak nagy örömére. A vacsora után ünnepélyes eredményhirdetés keretében köszöntöttük az új bajnokcsapatot. Az oklevelek mellé, minden társaság kapott egy tortát, melyet évek óta Takács Kati néni készít erre az alkalomra. Céljainkat sikerült megvalósítani a játékos feladatok kapcsán, miszerint a parasztolimpia szervezése azt a célt szolgálja, hogy a résztvevők felelevenítsék azokat a tevékenységeket, szokásokat, amelyeket őseink, nagyszüleink napról-napra végeztek. Nyárköszöntő programunkból az idén sem maradt el egy szabadtéri színházi előadás megtekintése.
Szokásunkhoz híven Egervárra látogattunk, ahol a Kastélyszínházban az Indul a bakterház című színdarab volt műsoron, többek között Mikó István, Nemcsák Károly, és Tóth Judit főszereplésével. Sajnos, aznap a nyár a hűvösebb arcát mutatta, így rétegesen felöltözve vártuk a színjáték kezdetét. A kacagtató vidám jelenetek és a mulatságos párbeszédek végül feledtették a zord időjárás szülte kellemetlenségeket. Július első hétvégéjén ismét tiszteletünket tettük a büki kézi kaszás arató bemutatón. Két csapattal, a jelenlegi teljes létszámmal vettünk részt a hagyományőrző programon, mely az idén is sok érdeklődőt vonzott a búzatáblára. Az ünnepélyes megnyitón külön kiemelték, hogy településünk a kezdetek óta részese eme nagy múltú rendezvénynek. A ragyogó napsütésben suhantak a kaszák, szálltak a búzaszálak, hogy végül kévébe rakva elszunnyadjanak. A bemutató után az aratóeszközök pihenőre tértek, és a jól végzett munka megérdemelt jutalmaként előkerült a parasztsonka, a házilag készített pogácsa és hájas tészta, valamint az aratópálinka. A nap koncerttel és bállal zárult.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Napsütés, nyár, jókedv a Répce mentén
Napsütés, nyár, jókedv a Répce mentén
Napsütés, nyár, jókedv a Répce mentén
Napsütés, nyár, jókedv a Répce mentén
Napsütés, nyár, jókedv a Répce mentén
Napsütés, nyár, jókedv a Répce mentén