2023. október 2. hétfő
[Répcevidék]

Mozgalmas napok Egyházasfaluban

yde
Mozgalmas napok Egyházasfaluban

Az augusztusi sikeres Fiatal Gazdák találkozója után szeptember első szombatján is sok-sok örömet ígérő napra ébredt falunk. A zenés ébresztő vidám dallamai már lázas készülődés közepette találták a Platán téren a délelőtti főzőversenyre jelentkezőket és útra készen a kispályás foci versenyzőit.
A déli órákra elkészült, bográcsokban főtt finom fogások zsűrizése utáni faluebéd nemcsak a fáradt focistákat késztette repetára, hanem a szép számban megjelent lakosságot is. Túlzás nélkül állítható, hogy a főzőverseny szakácsai valóságos ínyencmesterekké léptek elő. Köszönet fáradozásukért!
A délután fél kettőkor induló programsorozatra falutraktor szállította az újonnan érkezőket, majd Sándor József polgármester üdvözölte a megjelenteket, köztük kedves vendégünket, Németh Zoltán urat, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökét, aki főként Major Miklós úrnak, kis falunk legendás jótevőjének tiszteletére érkezett, hogy ünnepélyesen átadja részére a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáér-díjat több évtizedes, önzetlen falufejlesztő tevékenységéért. A mindig szerény jótevő meghatottan köszönte meg az elismerést, újabb falufejlesztési terveit ismertetve. Ezúttal elsősorban az új temető nagy keresztjének létrehozásán fáradozik. A színpadról lelépő Major Miklóst a hálás falubeliek szűnni nem akaró vastapsa kísérte köszönetül az évtizedek óta tartó töretlen hazafias tetteiért, melyeket híven tükröznek megújult szobraink, temetőink és templomaink. Áldozatos tevékenységéért ezúton is köszönetet mondva a jó Isten áldását kérjük életére!
Hálás közösségi elismerésben részesült Talabér Gábor is, a keresztényi Szent Kereszt templom toronyórájának ajándékozója.
A délután 2 órakor tartandó sátras szentmisét Kovács Pál atya celebrálta, majd színes kultúrműsor vette kezdetét. Elsőként óvodásaink kedves színpadi játékának tapsolhattunk, majd a Palinta társulat szerzett kellemes órát számunkra, mellyel párhuzamosan megindultak sátron kívüli programjaink is, ahol arcfestésre, ugrálóvárra és játékvásárra nyílt lehetőség. Közben a sátor melletti üstökből felszálló finom, ínycsiklandó illatok jelezték a Szépkorúak Klubjának szorgoskodását, akik szeretettel serénykedtek a falunapi vacsora elkészítésében.
A meleg időnek és jó hangulatnak köszönhetően szívesen időzött a közösség a büfében is, ahol nagyszerű vendéglátóink, a Hollósi család várta bőséges italválasztékkal és kedves kiszolgálással a megszomjazókat.


Nagy várakozás előzte meg a késő délutánra hirdetett programokat is. Elsőként egy remek Fit Jumps-bemutatót láthattunk Kővágó-Lóth Hajnalka vezetésével, ahol a fiatal lányok lelkes, újszerű mozgásformájában gyönyörködhettünk, fáradhatatlanságukat is megcsodálva.
Ezután a Falufejlesztő Egyesület lányai és asszonyai leptek meg bennünket látványos, tréfás, Felemás magyarok című produkciójukkal, majd magyar ruhás csárdástáncukkal szereztek feledhetetlenül kedves perceket.
Utánuk az Iváni Dalárda lépett színpadra, akik emlékezetesen szép és hangulatos előadásban tolmácsolták kedvelt magyar nótáinkat és népdalainkat.
A vacsoraidő elérkeztével került sor a főző- és sportversenyek eredményhirdetésére, sok-sok taps kíséretében. Majd megindult a boldog sorban állás a vacsorát kínáló asztalok előtt, ahol a nap legtöbb dicsérő szava hangzott el a szépkorú szakácsok főztjét megízlelve. Zamatos, magyaros pörköltjük és a remek gulyás igazi gasztronómiai élményt nyújtott mindenki számára. Köszönet érte!
A vacsora után fellépő sztárvendégeinket, Bódi Gusztit és Margót nagy örömmel fogadta a közönség, és jókedvű tapssal kísérte műsorukat. Ezután hangulatos tombolázás vette kezdetét sok-sok nyereménnyel és izgalommal. Az est folyamán a talpalávalót a Tequila zenekar szolgáltatta óriási sikerrel egészen a késő éjszakai órákig.
Falunapunk szervezői és közreműködői egyaránt megérdemlik az elismerést a rekordszámú közönség kitűnő hangulatának megteremtéséért. Lelkesítse őket továbbra is a jól végzett munka öröme!
A falunapi nagyszerű vacsora szakácsai, a Szépkorúak Klubja már a nyár folyamán is jeleskedett egy jó hangulatú közösségi összejövetel megrendezésében. Augusztus 20-ára közös ünneplésre hívta a már több mint másfél évtizede működő, a faluért sokat tevékenykedő Nyugdíjas Klubot. A rendezvény helyszíne, éppúgy, mint legutóbb, a gyönyörűen kialakított és gondozott erdőszéli Demsa-birtok volt. A szeretetteljes légkört biztosító házigazdák, Istenes Mária és Demsa József már kora délelőttől fáradoztak a Szépkorúak Klubjának férfi tagjaiból alakult főzőcsapattal a bográcsos szarvaspörkölt és halászlé elkészítésében. Ez utóbbihoz az alapanyag a Winkler házaspár felajánlásának volt köszönhető.
A klub hölgytagjai s a kedves meghívottak falutraktorral érkeztek a délután 2 órakor kezdődő eseményre, amelyhez az égiek napsugaras, szép időt biztosítottak.
A vidáman helyet foglaló, közel 50 fős csapat a bevezetőben tisztelettel emlékezett meg államalapító Szent István királyunkról, s az új kenyér megünneplésének fontosságáról, a nevezetes dátumot a hálaadás napjának nevezve. Az ünnepélyes kenyérszegés után hálás taps köszöntötte az új kenyeret már hajnalban sütő Domnanics Piroskát. Közben előkerültek a batyukban hozott sütifinomságok és italok is.
A férfiszakácsok főzte kétfogásos ebéd az ünnephez méltóan, dicséretesen jóízűre sikerült. A jelenlevők elmondása szerint érezhető volt benne az a szeretet és a közös munka öröme, amellyel készítették.
A következő órák kellemes beszélgetések és vidám, kedves hangulatú nótázások közepette teltek. Estefelé még a gyermekkorban tanult néptáncokat is felelevenítették.
Az este 20 órakor érkező falutraktorra felszállva boldog elégedettséggel indultak hazafelé nyugdíjasaink. Összejövetelük közös ünneplésen túli célját és értelmét a Szépkorúak aranytorkú nótafája, Lukács Antal fogalmazta meg megható őszinteséggel, miszerint: „Nagy szükség van arra, hogy összejöjjünk, amikor csak lehet, mert nem engedhetjük elkopni kis falunkban a bennünket összekötő szeretetet."

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Mozgalmas napok Egyházasfaluban
Mozgalmas napok Egyházasfaluban
Mozgalmas napok Egyházasfaluban