2023. szeptember 23. szombat
[Répcevidék]

Falunap

Fábián-Bencsik Gabriella
Falunap

Június második szombatján, a nemesládonyi búcsú napján került megrendezésre községünkben az év talán legjobban várt eseménye, a már ünnepnek számító falunap. A szervezők korán munkához láttak, hogy a délután 2 órai kezdésre minden elkészüljön.
A férfiak sátrat állítottak, padokat vittek a rendezvénytérre. A hölgyek a szakácsok munkáját segítették a zöldségpucolással, a szarvas- és disznóhús előkészítésével.
A fellépőket - jó szokásunkhoz híven - idén is szendvicsekkel, pogácsával vártuk, ami szintén az asszonyok önkéntes, szorgos munkájának volt köszönhető.
A hangosítást Ments Gyula vállalta és biztosította az egész rendezvény, illetve az előkészületek ideje alatt.
A falu apraja-nagyja a kezdés előtt folyamatosan érkezett a helyszínre, hogy időben elfoglalják helyüket. Az ünnepséget Németh Tamás művelődésszervező nyitotta meg. Ezt követően Rubóczkiné Börczy Viktória polgármester asszony megtartotta ünnepi beszédét, amelyben az összetartozás fontosságát, a boldogság megtalálását hangsúlyozta, hogy kinek mit jelent a boldogság. Szabó Miklós plébános úr pedig az egymás segítését, a közösség és a családok összetartását emelte ki.
Következett a kiváló tanulók könyvjutalmának átadása. Ebben a tanévben Bogoly Elektra, Rubóczki Izabella, Németh Ramóna, Pietrowski Levente, Romics Dávid, Romics Jordán, Kancsér Natália és Kancsér Szabolcs vehettek át egy-egy szép könyvet és oklevelet kimagasló tanulmányi eredményükért.
Emléklapot vehetett át mindenki, aki áldozatos munkájával hozzájárult a közösség építéséhez, segítéséhez.
A falunapot megtisztelte jelenlétével Ágh Péter országgyűlési képviselő. Polgármester asszonnyal a kormányzati támogatásból finanszírozott közterületet rendben tartó eszközöket, gépeket is megtekintették, átadták.
A fellépők sorát a Nicki Fergeteg Néptáncegyüttes nyitotta. Csodásan koreografált táncaik közül elsőként vasi táncokat láthattunk. Ezt követően felvidéki (madari) leánykarikázót adtak elő. Kapuvári verbunk formájában láthattuk a férfiak táncát, végül egy rábaközi koreográfiával búcsúzott a néptáncegyüttes.
A helyi gyermekek Németh Tamás által tanított, szintén táncos műsorukat adták elő nagy izgalommal, amelynek jutalma természetesen a közönség lelkes tapsa volt.
Már hagyománynak számít, hogy a képviselő-testület meglepetésprodukcióval készül falunapra.
Idén ez egy színdarab volt, amelynek előadásához Rubóczki Réka is csatlakozott és az asszonyok legtöbbször vicces, de olykor nehéz házasságát mutatták be a hölgyek.
Mint minden évben, idén is nagy sikert arattak az énekes előadások is. A jól ismert operettdalok után a 80-as és 90-es évek legnépszerűbb magyar és külföldi slágerei csendültek fel. A jó hangulat garantált volt, a lelkes közönség a fellépőkkel együtt énekelte a dalokat.
A vacsora délután 6 órára készült el. Idősebb Rubóczki László gulyást főzött, Csay Zoltán pedig vadpörköltet készített. Mindkét fogás remekül sikerült, a vendégek jóízűen fogyasztották az ételeket. A rendezvény alatt a gyermekek legnagyobb örömére légvár üzemelt, illetve a Jenga óriás változata is népszerű volt.
Sárvárról érkeztek az íjászok, akik több alkalommal is voltak már kis falunkban. Most újra bemutatták nálunk a hagyományőrzésnek ezt a módját, majd az íjászatot ki is lehetett próbálni.
A régi búcsúi hangulatot idézte a kirakodóvásár, ahol mindenki találhatott kedvére való játékot.
Este 7 órakor vette kezdetét a nap talán legjobban várt eseménye, a tombolasorsolás. Az idei évben is szép számmal érkeztek felajánlások, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy csaknem 2 órán át tartott a tombolasorsolás.
A L'amour duó zenélt az esti bálon, ami éjjel 2 óráig tartott.
Nagy öröm számunkra, hogy idén is tartalmas és szórakoztató programokkal teli napot tölthettünk együtt községünk lakóival, illetve a meghívott vendégekkel!
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a falunap sikeres lebonyolításához.
Reméljük, hogy a következő évben is sor kerülhet a hasonlóan jó hangulatban, közös élményekkel teli falunap megrendezésére!

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.