2021. szeptember 23. csütörtök
[Répcevidék]

25. Sajtoskáli Falunappal egybekötött 15. Sajtfesztivál- és vásár

Kovács Vivien
25. Sajtoskáli Falunappal egybekötött 15. Sajtfesztivál- és vásár
Idén is eljött augusztus első vasárnapja, amely ismét Sajtoskálról szólt. Ebben az évben 25. alkalommal került megrendezésre a község falunapja, valamint a 15. Sajtfesztivál és vásár.

Negyed évszázados lett ez a nagyszabású rendezvény. A falunap Haller Imre Polgármester beszédével kezdődött, köszöntötte a meghívott vendégeket, a falu, illetve a környező települések lakóit, valamint az összes rendezvényre látogatót. Beszédében kifejtette, hogy mit is jelent a helybélieknek ez az ünnep, milyen emberek élnek itt, s mennyi mindent köszönhetnek a felmenők hagyatékának. Említést tett továbbá az elmúlt egy évben történt fontosabb eseményekről is. Minden támogatónak, szervezőnek köszönetet mondott, akik nélkül ez a rendezvény nem sikerült volna ilyen jól. Polgármester Úr köszöntőjét Dr. Balázsy Péter, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője, megyei jegyző beszéde követte, melyben a magyar falvak fejlődéséről tett említést. Három fontos tulajdonságot emelt ki, amely a fejlődés hátterében áll; közösség, hagyomány és fejlesztések. Sajtoskálon mind a három szó mögött erős tartalmat találunk. A kedves szavak után Szabó Miklós plébános úr, valamint dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök megtartották az ünnepi szentmisét, melyen az idei évben kiemelkedően sokan vettek részt. A szertartás keretein belül megáldották az új kenyeret, amelyből minden jelenlévő kapott egy-egy falatot. Az idei Sajtvásár a hagyományokhoz hűen a Sajtlovagok megnyitójával kezdődött. Idén 4 Sajtlovag jelent meg a rendezvényen. A sajtvásáron idén is sok sajtkészítő mester vett részt, többségük már többször járt a rendezvényen, viszont volt olyan sajtkészítő, akinek az idei volt az első sajtfesztiválja. Ízletes sajtjaikat több körben is bírálták. Első soron a falu lakói közül kiválasztott bírák dönthettek arról, hogy melyik volt számukra az idei év legjobbja, majd a képviselő testület tagjai, illetve a község gyermekei választhatták ki a számukra legízletesebb terméket. Ezen kívül idén negyedik alkalommal adták át a sajtművész díjat, melyet Sajtoskál Községi Önkormányzatának, a Sajtoskáli Sajtvásár Szervezőbizottságának, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak, a Magyar Sajtlovagrendnek, illetve a KKASE Sajtkészítők Egyesületének közös döntése alapján adták át a legjobb sajtkészítőnek. Az idei évben ezen elismerések mellett a KKASE különdíja is kiosztásra került. A bírák szavazatai alapján idén első helyen az Egri Margaréta Kecsketej Feldolgozó Üzem végzett. A második hely Cserép Róbertet illette, míg a harmadik helyet Szalayné Rácz Adél nyerte el. A gyerekek szavazatai alapján az Egri Margaréta Kecsketej Feldolgozó üzem kapta meg a különdíjat, míg a Képviselő Testület tagjai Cserép Róbertet szavazták meg a legjobbnak. Délben a rendezvényre látogató vendégeket pörkölt várta. Ebéd közben pedig a Csepregi Fúvós Zenekar, és a Csepregi Mazsorettek szórakoztatták a közönséget. A műsorok mellett a gyerekeknek lehetőségük volt kipróbálni a Művelődési ház udvarán felállított ugráló várat is.
A zenekar után elsőként a „Rocky Dilly," akrobatikus Rock & Roll csoport lépett a színpadra, akik felpörgették a hangulatot előadásukkal. Őket nem más, mint Aradi Tibor humorista követte, aki gondoskodott a hangulatról, megnevettetve minden jelenlévőt. Négy órakor a Maya Trió zenés műsora következett, akik operett műsorukkal bűvölték el a közönséget. Idén is fellépett Sajtoskálon Kovács Levente, a Pendelyes Néptáncegyüttes szóló táncosa, aki most is bemutatta tehetségét. Öt órakor kezdődött Varga Miklós színművész és rock zenész előadása, amely hatalmas nézettségnek örvendett. Ismert számaival megmozgatott s dalra fakasztott minden idős és fiatal jelenlévőt. Őt nem más, mint Mohácsi Brigi követte, aki szintén megtáncoltatta a közönséget. 7 óra magasságában pedig, értékesebbnél-értékesebb tombola tárgyak kerültek kisorsolásra. 9 órakor megérkezett a várva várt sztárvendég, Sihell Ferry és Henna. Az egy órás fergeteges bulit pedig az utcabál követte. A hangulatról a Csiszár Duó gondoskodott, akik idén is egy remek bulit biztosítottak. Az idei falunap szintén remek hangulatban telt Sajtoskálon, melyet nem bizonyít más, mint a rengeteg ember, akik kilátogattak, s hajnalig mulattak a rendezvényen. Reméljük, hogy idén ismételten remekül érezték magukat a rendezvényre látogatók, és jövőre, augusztus első vasárnapján ismét megtelik a művelődési ház udvara jó hangulatú, mulatozni vágyó emberekkel, s mindenki hasonló élményekkel gazdagodik majd.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.