2020. július 8. szerda
[Répcevidék]

Ültessünk fûszernövényeket!

(X)
A népi bölcsesség úgy tartja, hogy „fûben-fában
orvosság van”. Manapság annyi szintetikus
aromával ízesítik az élelmiszereket, készételeket,
hogy az adalékanyagok sokasága elnyomja az
ételeink valódi ízét, színét, zamatá

A népi bölcsesség úgy tartja, hogy „fûben-fában
orvosság van". Manapság annyi szintetikus
aromával ízesítik az élelmiszereket, készételeket,
hogy az adalékanyagok sokasága elnyomja az
ételeink valódi ízét, színét, zamatát.
Sokan kezdünk visszatérni a régi, jól bevált fûszernövényekhez.
Már Mátyás királyunk ételeit is
rozmaringgal, kakukkfûvel és zsályával ízesítették.
Évszázadok óta használatos a kapor, a majoránna,
a csombor és a petrezselyem. Moly ellen nincs
jobb egy csokor illatos levendulánál. Természetesen
a friss fûszernövények zamatát nem adják viszsza
a feldolgozott, szárított, tasakos termékek,
ezért, ha igazán ízletes-zamatos ételeket készítünk,
nem hiányozhatnak kertünkbõl ezek a növények.
A fûszernövények a kertben igen mutatósak,
élettanilag rendkívül hasznosak, nem csak az ételek
ízesítésére, az italok fûszerezésére, hanem
gyógynövényként is használhatóak. Csökkentik a
fájdalmat, gyógyítanak, szag- és íz anyagaik elõsegítik
az anyagcsere folyamatokat. A friss fûszernövények
sokkal ízletesebbek, mint a szárazak,
mert aromájuk erõsebb és a vitamintartalmuk is
magasabb.
Ültethetjük õket ágyásokba, térelválasztónak,
balkonládába vagy akár kisebb csoportokba.
A legtöbb fûszernövénynek nincs szüksége különleges
bánásmódra, de kérdezzük bátran a kertészetek
kollégáit a kiválasztott növény igényeirõl.
Jó kertészkedést kíván az Örökzöld Kertészet!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.