2023. október 2. hétfő
[Répcevidék]

Szeretetteljes érintés

Szeretetteljes érintés
Habár a babamasszázs többezer éves múltra vezethető vissza, mégsem ismeri még manapság minden anyuka. Számos pozitív hatása mellett az anya és a baba kapcsolatát erősíti, ezért gyakran „szeretetteljes érintésnek” is nevezik ezt a masszázst.

Habár a babamasszázs többezer éves múltra vezethető vissza, mégsem ismeri még manapság minden anyuka. Számos pozitív hatása mellett az anya és a baba kapcsolatát erősíti, ezért gyakran „szeretetteljes érintésnek" is nevezik ezt a masszázst.
Pócza Adrienn, aki Csepreg Város egyik körzetének és Tormásligetnek a védőnője, 2007-ben végezte el a csecsemőmasszázs oktatói tanfolyamát, melynek köszönhetően 2008-tól hivatalosan is indított saját foglalkozásokat a kismamák számára a csepregi Művelődési Házban. Az órák természetesen ingyenesen igénybe vehetők voltak- ahogy ma is- és személyes visszaemlékezése alapján mindig nagyon jó hangulatban teltek. „Az anyukák beszélgettek közben, megosztották egymással pozitív tapasztalataikat, s mindehhez nem volt másra szükség, mint puha takaróra, textilpelenkára és az otthoni fürdetéshez is használt babaolajra. Mivel masszázs közben meztelenek a kisbabák, ezért mindenképpen fontos, hogy a szoba 24-26 fokos hőmérsékletű legyen. A hangulatot fokozta a halk relaxációs zene, így igazán meghitt légkör alakult ki. 2010-től már házhoz megyek és ott segítek az anyáknak külön elsajátítani a mozdulatokat."
Nagyon fontos, hogy a babamasszázs oktatója egy puhatestű babán mutatja meg az édesanyáknak a masszázs mozdulatait, hiszen a legfontosabb az, hogy az anyuka és a gyermeke között alakuljon ki még bizalmasabb és szorosabb kötelék. „Három alkalommal volt olyan szerencsém, hogy ikerpárokat masszíroztunk. Ez az egyetlen olyan eset, amikor engedélyezik, hogy az oktató is végezze kisbabán a mozdulatokat. Természetesen ilyenkor is mindig cserélni kell a babákat az anyukával, hiszen mindkét gyermek kötődése fontos az anyához." A masszázst a test különböző részein, a karon, a lábon, az arcon, a hason, a háton és a mellkason is kell végezni. Általánosan elmondható az összes fogásról, hogy relaxálnak, feszültségoldó, izomerősítő, lazító és serkentő hatásuk van. „A talpmasszázs például a baba reflexzónáira hat; az arcmasszázs egyes elemei csökkentik fogzás esetén a fájdalmat, míg másoknak immunerősítő hatásuk van. A hasmasszázs pedig csökkenti a puffadást, hiszen a kisbabáknál nagyon gyakran probléma a hasfájás. Így könnyedén segíthetünk rajtuk, ha alkalmazzuk a hasfájásra való fogásokat." Az úgynevezett mozgáskoordinációs gyakorlatok- melyek a foglalkozásokon szintén elsajátíthatók- vagy az egész testmasszázs után, vagy attól függetlenül is elvégezhetők. „Azért fontosak, mert növelik a baba koordináló és koncentráló képességét és a későbbi tanulási folyamataikra is pozitív hatással vannak. Itt már ruhában van a kisbaba, így naponta akár többször is elvégezhetők."
„Örömmel tölt el, hogy nagyon sok visszajelzést kapok a kismamáktól pozitív tapasztalatokról. Boldog vagyok, hogy védőnői munkám mellett egyfajta plusz szolgáltatást is nyújthatok."- tette hozzá Pócza Adrienn, aki immár negyedik éve segít elsajátítani a szeretetteljes érintést a kismamáknak.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Pócza Adrienn védõnõ és egykori babamasszázs csoportjának gyakorló anyukái