2023. október 2. hétfő
[Répcevidék]

Mocorgó

Mocorgó
„Pál, Kata, Péter, jó reggelt! Már odakinn a nap felkelt….”-hangzik fel kedden délutánonként Csepregen, a művelődési házban a jól ismert dalocska, Tóth Viktória, óvodapedagógus Mocorgó foglalkozásán.

„Pál, Kata, Péter, jó reggelt! Már odakinn a nap felkelt...."-hangzik fel kedden délutánonként Csepregen, a művelődési házban a jól ismert dalocska, Tóth Viktória, óvodapedagógus Mocorgó foglalkozásán. Vidám édesanyák, és különböző életkorú,és ebből következően különböző fejlettségű gyermekeik énekelnek, mondókáznak, bolondoznak itt. A legkisebb baba jelenleg 10 hónapos, a legnagyobb 2,5 éves. A gyermekek kötöttségek nélkül, pillanatnyi kedvük szerint vesznek részt a mókában.
Mi is a Mocorgó lényege? Tulajdonképpen játékok sora, ami az anyával való szoros kontaktusra épül. Régen, amikor több generáció élt együtt ezeket a játékokat az anyák tanították meg lányaiknak. Manapság azonban már nem élnek a családokkal a nagyszülők, így ezt az ősi tudást az anyáknak máshonnan kell elsajátítaniuk.
A testközelség, az anyával való testi-lelki kapcsolat jelent mindent a csecsemők számára. Ez a kapcsolat idővel kissé lazul, de még kisiskoláskorban is szüksége van a gyermekeknek a meleg ölelésre, a szülővel való örömteli játékra.
A gyermek számára a világ az anya ölében, és a közös játékban tárul ki elsőként. A Mocorgó foglalkozásokon egyszerű, mozgással kísért, a magyar néphagyományból merített, 2 személyes játékokat, lovagoltatókat, hintáztatókat, sétáltatókat játszanak és könnyen énekelhető dalokat, ritmikus mondókákat ismételgetnek. Az anyukák cirógatnak, ringatnak, dögönyöznek, csiklandoznak, a babák pedig nagyszerűen érzik magukat. A foglalkozások kidolgozott tematika szerint zajlanak, általában az évszakok változásaihoz kötődnek, ismereteket adnak a színekről, az anyagokról, a formákról, testrészekről és a számokról is.
Mindeközben azonban számunkra láthatatlan folyamatok is zajlanak. Ezek a játékok a gyermekek minden érzékszervét bevonják az észlelésbe, hiszen látják a száj mozgását, hallják a hangokat, érzik a bőrükön az érintéseket, érzékelik a mozgásokat. A különböző csatornákon jövő ingerek aztán az agyban összekapcsolódnak, vagyis ezek a játékok segítik az agysejtek közötti összeköttetések kialakulását. Ezáltal fejlesztik az értelmi képességeket, az érzelmi intelligenciát, a beszédkészséget, a nyitottságot és a kreativitást. Így mind a nehézségekkel küzdő, mind az egészséges gyermekek javára válik.
A foglalkozásokon megtanult játékokat, énekeket aztán otthon is lehet nap mint nap játszani, énekelni, így keltve fel a kicsik érdeklődését a zene,és a művészetek iránt.
A gyerekek a foglakozásokon nem kapnak feladatot, a tanítás az édesanyáknak szól. Az énekszó és a közös játék, lelki táplálék a kicsiknek.A játékok mindig valamilyen testi kontaktusba hozzák a résztvevőket,és olyan közeget teremtenek, ahol a 2 személy közötti érzelmikapcsolat, bizalom megerősödhet.
Miért is jó Mocorgóra járni? Jó a hangulat, jó a társaság, a foglalkozás után lehetőség van egy kis tapasztalatcserére, ismerkedésre. A nagyobbacskák szokják a közösséget, felkészülhetnek az óvodára. Az otthoni játéktevékenység színesíthető, különösen hasznos ez a téli időszakban, mikor gyorsan sötétedik és hosszabb időre a lakásba szorulunk. Emellett öröm látni a gyermekek önfeledt mosolyát, boldogságát, és azt, hogy hétről-hétre hogyan változik, fejlődik a mozgásuk, és az idegenekkel való kapcsolatuk.
Ha a leírtak alapján valakinek kedve támadt részt venni a foglakozásokon, arra a védőnőkkel történő egyeztetés után van lehetőség. Minden érdeklődő, játszani vágyó édesanyát szeretettel várunk!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Mocorgó
Mocorgó
Mocorgó
Mocorgó
Mocorgó
Mocorgó