Hozzávalók: 1 füstölt sonka (nyers comb
egészben vagy kötözött sonka), 20 tojás.
Elkészítés: a sonkát a fõzés elõtti napon
áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap
mossuk meg, és tegyük fel egy fazékban
fõni, a víznek ekkor is el kell lepnie. Lassú tûzön
fõzzük puhára - ez a sonka nagyságától
függõen pár órát igénybe fog venni -, onnan
tudjuk, hogy kellõen puha, hogy a csont elválik
a hústól és könnyedén kiemelhetõ a sonkából,
illetve könnyen megy bele a hústû. A sonkát
hagyjuk saját levében kihûlni, majd tegyük
deszkára, és vágjunk belõle vékony szeleteket,
mindig annyit, amennyit várhatóan
elfogyasztunk. Kínáljunk mellé tormát is.
A sonka fõzõlevét ne öntsük ki, hanem abban
fõzzük meg a tojásokat. Amikor már keményre
fõtt a tojás (kb. 10 perc), vegyük le a
tûzrõl, és egy kicsit kocogtassuk meg a tojásokat,
hogy a héjuk megrepedezzen, és hagyjuk
a lében kihûlni õket. Így a tojások is átveszik a
kellemesen füstös ízt. A kihûlt tojásokat szedjük ki,
törölgessük meg, és annyit pucoljunk meg egyszerre,
amennyi várhatóan elfogy.
Szokás a sonka fõzõlevében kifõzni egy
szál vékony füstölt kolbászt is. Nem szabad
nagyon sokáig fõzni, mert akkor annyi zsírt veszít,
hogy nagyon száraz lesz. A kolbászt kisebb
darabokra szeletelve tálaljuk a sonkával
és a tojássa
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja, hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.