2023. október 2. hétfő
[Répcevidék]

Egészséges táplálkozás - egészséges társadalom, avagy mi várható a januártól bevezetésre kerülő közétkeztetési reformtól?

Egészséges táplálkozás - egészséges társadalom, avagy mi várható a januártól bevezetésre kerülő közétkeztetési reformtól?
2015. január 1-jén lép hatályba a 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról, mely a közétkeztetésben eddig csak ajánlásként szerepelt.
A cél az, hogy egészségesebb élelmiszerek fogyasztásával - több

friss zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona adásával, kevesebb só és cukor felhasználásával - javuljon az egyén életminősége, csökkenjen a túlsúlyosok, és az ennek következtében kialakuló megbetegedések száma. A közétkeztetés a lakossági csoportok egészségi állapotának alakulásában - különös figyelemmel a gyermekkorra - jelentős szerepet tölt be.
Sohasem késő változtatni! De nem csak a közétkeztetésben fontos, hanem az otthoni környezetben is! A Népegészségügyi Intézet tisztelettel kéri mindazok - közétkeztetők, intézményvezetők, szülők, pedagógusok - segítségét, példamutatását és támogatását, akik részt vesznek és felelőséggel tartoznak a felnövekvő generáció táplálkozási szokásainak kialakításában. Közös cél kell, hogy legyen az egészséges közétkeztetés megvalósulása.
A Népegészségügy Intézetek a közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi követelményeinek rendszeres figyelemmel kísérésével, oktatással és tanácsadással vesznek részt a cél elérése érdekében. Tegyünk közösen azért, hogy a gyermekek, betegek, idősek egy egészségesebb, változatosabb, az élettani szükségleteknek megfelelőbb közétkeztetés részesei lehessenek.

Vas Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.