2023. október 2. hétfő
[Répcevidék]

Az egészség a korona az ember fején, de csak a beteg láthatja!

2012-ben jelentős átalakulások előtt áll az egészségügy, azonban ezek a változások még nem teljesen egyértelműek. A kormányzati szándék szerint az országot 8 nagytérségre osztják, valamint megerősítik a háziorvosok kapuőr funkcióját és a járóbeteg ellátást.

Az egészség a korona az ember fején, de csak a beteg láthatja!
2012-ben jelentős átalakulások előtt áll az egészségügy, azonban ezek a változások még nem teljesen egyértelműek. A kormányzati szándék szerint az országot 8 nagytérségre osztják, valamint megerősítik a háziorvosok kapuőr funkcióját és a járóbeteg ellátást.
A változtatásokra szükség is van, hiszen a magyar lakosság egészségi állapota rosszabb, mint a hasonló fejlettségű európai államoké, a magyarok várható élettartama a legalacsonyabb Európában, így egyre nagyobb a kereslet az egészségügyi szolgáltatások iránt.
A csepregi egészségügyi ellátó struktúra szinte teljes körű, alap és szakellátás egyaránt működik. Az Egészségházban kialakított ellátási forma betegnek és orvosnak egyaránt megfelel, hiszen viszonylag rövid várakozási idővel, utazás nélkül, egy helyen, egyszerre többféle probléma is orvosolható. A betegségek időben felismerhetők és gyógyíthatók, a diagnosztikai lehetőségek miatt javul a gyógyítás színvonala.
Az alapellátás a lakóhelyen, közvetlenül, beutaló nélkül felkereshető gyógyító megelőző ellátások köre. Csepregen az alapellátási szinten 2 felnőtt háziorvosi, a gyermek háziorvosi, a fogorvosi praxis és a védőnői szolgálat működik. 2011-ben a háziorvosoknál összesen 33479 beteg jelent meg, a fogászaton 2240. A védőnők 2600 esetet láttak el családlátogatáson vagy tanácsadáson.
A szakellátás beutalóval igénybevehető, egyszeri vagy alkalmankénti ellátás, gyógyító, megelőző és gondozó tevékenység.
A szakellátási szinthez tartozik a laboratórium, a fizikoterápia és a járóbeteg szakrendelések.
A laboratórium 2007 óta vérvételi helyként működik, vagyis vizsgálatok végzése nem, csak a minták levétele történik meg helyben. Azonban még így is, a mintavételt követő másnap a betegek kezében van a leletek többsége, időben elkezdődhet a gyógyítás, megelőzve a betegségek súlyosbodását vagy krónikussá válását. Így a labor megléte kiváló diagnosztikai hátteret nyújt a házi- és szakorvosoknak egyaránt. 2011-ben 5262 beteg jelent meg a laboratóriumban, ez átlagosan 438 beteget jelent havonta.
A fizikoterápia a természet erejének felhasználásával végzett gyógyítás, a hagyományos orvoslás része. Elsősorban mozgásszervi panaszok esetén használják, a kóros tünetek mérséklésére és megszüntetésére, fájdalomcsillapításra és az izületek mozgáskörének bővítésére. Csepregen Galvan, iontophorézis, Dyadinamic-interferencia, szelektív ingeráram, ultrahang és inhalációs kezelésekre van lehetőség. Mivel a fizikoterápia teljes fenntartását az önkormányzat biztosítja, itt csak csepregi, tormásligeti és tömördi betegeket fogadnak. A fizikoterápia helybeni megléte előnyös az idős és mozgásukban korlátozott betegek számára, hiszen nem kell utazni, buszra fel és leszállni, és mindezekért fizetni.
2011-ben 2778 beteget fogadtak, ez átlagosan napi 11 beteg kezelését jelenti.
A járóbeteg szakrendelések a következők: Nőgyógyászat és várandósgondozás heti 3 órában, Ideggyógyászat heti 4 órában, Belgyógyászat heti 2 órában, Ultrahang diagnosztika heti 3 órában, és Reumatológia heti 3 órában. A szakrendeléseket 2011-ben 3212 fő kereste fel. A szakrendelések, ahogy a laboratórium is, térségi szintű ellátást biztosítanak, hiszen 14 település, kb. 11.000 lakosát látják el, a megyehatáron túl is. A szakrendelések fő vonzereje a rövid várakozási idő és az, hogy nincs várólista, hiszen ismeretes, hogy vannak olyan ellátók, ahol 1-1 vizsgálatra, időpontra több hónapot is kell várni.
Ha az alap és szakellátásban megjelenő betegek létszámát összeadjuk, 47.756 fő jelent meg az Egészségházban 2011-ben. Ilyen nagy kihasználtság mellett természetes, hogy évről-évre romlik az intézmény állaga, hiszen a költségvetési megszorítások miatt, nincs lehetőség sem festésre, sem nagyobb karbantartási munkálatok elvégzésére.
Remélhetőleg az egészségügy átalakítása nem érinti hátrányosan a település egészségügyi ellátását, hiszen nekünk csepregieknek mindenképpen az az érdekünk, hogy az Egészségház jelenlegi formájában működjön tovább.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.