2023. november 30. csütörtök
[Répcevidék]
Életmód
Egészséges táplálkozás - egészséges társadalom, avagy mi várható a januártól bevezetésre kerülő közétkeztetési reformtól?Egészséges táplálkozás - egészséges társadalom, avagy mi várható a januártól bevezetésre kerülő közétkeztetési reformtól?

Bük

2015. január 1-jén lép hatályba a 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról, mely a közétkeztetésben eddig csak ajánlásként szerepelt. A cél az, hogy egészségesebb élelmiszerek fogyasztásával - több

Simaság Község Önkormányzata egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programjaSimaság Község Önkormányzata egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programja

Simaság

Simaság Község Önkormányzata a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1092. azonosító számú projekt keretében 9 909 990 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el egészségre nevelő és szemléletformáló programok szervezésére és megvalósítására.

Nem luxus a tradicionális fürdőkúraNem luxus a tradicionális fürdőkúra

Bük

Itt is fáj, ott is fáj! – halljuk és tapasztaljuk egyre többször, kortól és nemtől függetlenül. A feszített tempó, a sok

TUDATOS VÁSÁRLÓK FIGYELMÉBE -ZÖLDSÉGKOSÁR RENDSZER INDUL ZSIRÁN!TUDATOS VÁSÁRLÓK FIGYELMÉBE -ZÖLDSÉGKOSÁR RENDSZER INDUL ZSIRÁN!

Zsira

Az ún. közösségi mezőgazdálkodás a gazdák és fogyasztóik közvetlen kapcsolatán, hosszú távú elköteleződésén és partnerségén alapuló gazdálkodási forma. A gyakorlatban a közösségi mezőgazdálkodás általában egy

Oscar-díjat kaptak Bükfürdő harcosai Oscar-díjat kaptak Bükfürdő harcosai

Bük

Míg a világ a téli olimpiára figyelt, egy izzasztóbb versenyszámban kimagasló eredményt értek el a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum szaunamesterei.

Érvizsgálat ArteriográffalÉrvizsgálat Arteriográffal

Csepreg

Érvizsgálat Arteriográffal Szűrővizsgálat BEJELENTKEZÉS: 06 20/42-42-692; 06 85/360-870 Kérem, olvassa el a mellékletben szereplő tájékoztatónkat Ön és családja egészsége miatt. A szűrővizsgálat helye, időpontja:

"Ételben az egészség!""Ételben az egészség!"

Csepreg

Művelődési Házban újraindul a Baba-Mama Klub

Találkozások… Újabb natúrparki kezdeményezés

Csepreg

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület „Ha hétvége, akkor Kőszeg és Natúrpark!” programsorozata keretében évek óta ingyenes gyalogos és kerékpáros túrákkal, helytörténeti sétákkal, gyógynövény bemutatókkal várja a környék lakosságát és a térségbe érkező látogatókat.

Az anyatej az élet csodája

1990. óta, minden évben augusztus 01-én tartják világszerte az „anyatej világnapi megemlékezéseket”. Az országos rendezvényekhez kapcsolódva Csepreg Város Védõnõi Szolgálata is minden évben megszervezi az ünnepséget, és a gyermeküket szoptató édesanyák köszöntését. Idén a fõtéri felújítási munkálatok miatt, szeptember 2. hetében tervezzük megtartani a rendezvényt. Miért is szoptassuk babánkat amíg csak lehet? A szoptatás örömteli lelki kapcsolatot, szoros kötõdést alakít ki a baba és a mama között. A szoptatás a baba megnyugtatásának legkézenfekvõbb módja. A szoptatás elõnyös a baba és a mama fizikális, és mentális egészsége szempontjából is. Az anyáknál csökken az emlõrák, a szívbetegség, az agyvérzés és a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ezen kívül stresszoldó hatású is. A baba ideális összetételû, könnyen emészthetõ, megfelelõ hõmérsékletû táplálékhoz jut, miközben erõsödik az immunrendszere és hosszú távú védettség alakul ki sok betegséggel szemben. Segíti az agy fejlõdését, csökkenti a késõbbi viselkedési problémák kialakulását. A kizárólagos szoptatás a baba 6 hónapos koráig rendkívül fontos, majd a folyamatos szoptatás egyéb táplálék kiegészítés mellett a gyermek 2 éves koráig tartson. Az anyatej világnapi ünnepséggel tiszteletünket és köszönetünket szeretnénk kifejezni azoknak az édesanyáknak, akik a természet erejével képessé válnak arra, hogy gyermeküket, a számukra minõségileg és mennyiségileg is a legmegfelelõbb étellel táplálják.

III. Szauna Szeánsz Oscar a Bükfürdõ Gyógy- és Élménycentrumban

Bük

2013. január 12-13-án Bükfürdõn kerül megrendezésre a III. Szauna Szeánsz Oscar – a szaunamesterek versenyének – nyugat-magyarországi középdöntõje.

Kézrátétel

Az orvos – főleg ha már régóta végez gyógyító tevékenységet -, előbb-utóbb eljut oda, hogy hajlamos lesz hinni a csodákban. Minél többet tud, tapasztal, annál inkább rájön, hogy milyen véges a tudása, milyen hatalmas viszont a természet ereje. Arra is ráébred, hogy van valami a megtapasztalhatón túl is. Valami titokzatos, isteni, világegyetemi törvény, ami néha megnyilvánul, és reménytelen esetekben is csodának tűnő gyógyulásokat eredményez, vagy éppen könnyűnek látszó betegségben váratlanul elszáll az életerő. Az állatok ősi érzékelési módokat birtokolnak, felfogják a közeledő ember szándékát, hangulatát, de ők is sugároznak ki jeleket, amelyeket mi már nagyon kevésszer fogunk fel.

November – az egészségre nevelés hónapja a büki ÓvodábanNovember – az egészségre nevelés hónapja a büki Óvodában

Bük

Novembert az egészségnevelés hónapjának is nevezzük, így egy kicsit több figyelmet fordítunk a saját és környezetünkben élők egészségére. A csoportokban is az elmúlt hetekben kiemelt téma volt a testünk, egészségünk megőrzése (táplálkozás, öltözködés, higiénia-tisztálkodás…), az orvosok, mentősök munkája.

Öltözz ki!

Nemzetközi Öltözz ki! nap. Igen, már ilyen is van... Méghozzá október 13.-án. Ennek a napnak az a lényege, hogy aki csatlakozik a kezdeményezéshez, az ezen a napon bárhová is menjen, és bármit csináljon, azt öltönyben tegye. A mozgalom gyökere egy sorozathoz (Így jártam anyátokkal) vezethető vissza.

Az anyatej, az élet csodája!Az anyatej, az élet csodája!

„ Hogy a sok szopástól a gyermek ostoba lesz, Könnyelmû anyának gondolatja ez. Ki az anyatejbõl minél többet kivett, Az lesz a legerõsebb testileg, lelkileg.” (Vajda János)

A hónap növénye: a koktélnarancs

Kedvelt citrusféle a koktélnarancs (kumquat, ejtsd: kumkvat), amit hámozás nélkül, egészben fogyaszthatunk. A gyümölcsök héja ehetõ, édes, míg belsejük savanykás és együtt fogyasztva érdekes, frissítõ íz-élményt nyújtanak. Virágai szépek és lélegzetelállítóan illatosok. Nem nõ magasra, ezért kiválóan díszítheti akár a kisebb szobákat is. Termései általában tojás alakúak, esetleg gömbölyûek. A kumquat termése fontos A és C vitaminforrás. Gyümölcse kandírozva különleges desszert, de mint a magyar elnevezése is mutatja, koktélokba, nyári frissítõ italokba finom ízesítõ. Lehet belõle befõttet, kompótot, vagy lekvárt is fõzni. Mivel mediterrán növényrõl van szó, ezért meleg, napos helyre tegyük. Rendszeresen tápoldatozzuk citrusgyümölcsöknek kifejlesztett tápoldattal. Tavasztól õszig a teraszunkat vagy balkonunkat díszítheti, de a fagyok elõtt be kell vinnünk teleltetni egy olyan helységbe, ahol 5-10C° körüli a hõmérséklet és nincs közvetlen napfény. Télen elég havonta egyszer megöntözni. A pince vagy a garázs általában tökéletes megoldás.

Hurrá, itt a nyár!

Lassan beköszönt a nyár, annak minden örömével. Elkezdõdik a nyári szünet, sok idõt töltünk a szabadban, piknik, kerti party, nyaralás… És még sorolhatnám a kellemes szabadidõs programokat. Azonban van néhány dolog, amire figyelnünk kell, nehogy kellemetlenségek érjenek bennünket. A nyári meleg az élelmiszer-eredetû betegségeket okozó baktériumok számára ideális, gyorsan szaporodnak, és hasmenést, hányást okoznak. A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkérõl, nyers tojásból- edénynyel, eszközzel, kézzel- a fogyasztásra kész élelmiszerekre átvíve kaphatjuk. A nagy nyári melegben különösen fontos odafigyelni bõrünkre is. A fokozott izzadás miatt fokozott tisztálkodás szükséges, a hajlatokat igyekezzünk mindig szárazon tartani és természetes alapanyagú fehérnemût viseljünk. Napozáskor fontos a megfelelõ fényvédõkrém használata, minél magasabb faktorszámú legyen, fõként, ha valaki világos, szeplõs bõrû. Az UV sugarak a szemet, fõként a retinát is károsíthatják, a szemlencsét tönkretéve pedig szürkehályogot okozhatnak. Így felnõttnek és gyereknek egyaránt ajánlott a jó minõségû napszemüveg viselése. Ha mindezen tanácsokat betartjuk, elkerülhetünk néhány kellemetlen, betegségben töltött napot, és bátran élvezhetjük a nyár különleges örömeit!

Június 27: A cukorbetegek világnapja

Frederick Bantingnak, az inzulin felfedezõjének születésnapján tartják a nemzetközi diabétesz világnapot. Már több, mint 195 országban szerveznek rendezvényeket. Ezt a napot elõször 1991-ben rendezték meg. Az ENSZ hivatalosan 2007-ben nyilvánította e napot világnapnak.

Ültessünk fûszernövényeket!

A népi bölcsesség úgy tartja, hogy „fûben-fában orvosság van”. Manapság annyi szintetikus aromával ízesítik az élelmiszereket, készételeket, hogy az adalékanyagok sokasága elnyomja az ételeink valódi ízét, színét, zamatá

Kullancsveszély!

Végre itt a jó idõ, mindannyian nagyon vártuk már. Azonban ne felejtsük el, hogy a jó idõ beköszöntével megkezdõdik a kullancsszezon is. Márciustól novemberig bármikor elõfordulhat, hogy találkozunk ezekkel a néhány mm-es élõlényekkel.

Az egészség a korona az ember fején, de csak a beteg láthatja!

Csepreg

2012-ben jelentős átalakulások előtt áll az egészségügy, azonban ezek a változások még nem teljesen egyértelműek. A kormányzati szándék szerint az országot 8 nagytérségre osztják, valamint megerősítik a háziorvosok kapuőr funkcióját és a járóbeteg ellátást.

D.A.D.A. Program a büki iskolábanD.A.D.A. Program a büki iskolában

Bük

Mai világunkban sajnos egyre többször kerülnek a védtelen kisgyermekek is olyan váratlan helyzetekbe, amelyekben gyakran áldozattá válnak

MocorgóMocorgó

Csepreg

„Pál, Kata, Péter, jó reggelt! Már odakinn a nap felkelt….”-hangzik fel kedden délutánonként Csepregen, a művelődési házban a jól ismert dalocska, Tóth Viktória, óvodapedagógus Mocorgó foglalkozásán.

Lóra termett-e a magyar?Lóra termett-e a magyar?

Csepreg

Új lovas egyesület a Répce-síkon. Csepregen az erdőkben vagy a dombok közt járva egyre többször találkozunk lovasokkal. Nemcsak az egykori hagyományt felelevenítő pünkösdi lófuttatások idején, hanem évközben is egyre többen rendszeresen hódolnak e nemes időtöltésnek.

Szeretetteljes érintésSzeretetteljes érintés

Csepreg

Habár a babamasszázs többezer éves múltra vezethető vissza, mégsem ismeri még manapság minden anyuka. Számos pozitív hatása mellett az anya és a baba kapcsolatát erősíti, ezért gyakran „szeretetteljes érintésnek” is nevezik ezt a masszázst.

Nudizmus Bükfürdõn?

Bük

Az európai hírû fürdõ augusztusi látogatottsága a régi szép idõkre emlékeztetett. A július közepi hétvégén nyugodtan sor kerülhetett a nagy parkolóban az aratófesztivál, majd néhány hét múlva a VI. Gyógybor Napok eseményeire. Nem volt szükség az itteni parkolóhelyek zömére. Az augusztusi forró hétvégeken viszont megteltek ezek a férõhelyek is. A kerékpártárolók kihasználtsága is a kezdeti idõszak képeit villantotta fel, legalábbis azokban, akik látták a 15 éve elhunyt Bernáth Lajos állomásfõnök régi fotóit.

A nyár slágere: grillezés

A szabadtéri sütkérezés nosztalgiáját a génjeinkben hordjuk, a mai napig a nyári esték egyik leghangulatosabb programja a kerti grillezés.

Testünket a nap süti, bõrünket beszínezi…

Újra eljött a nyár. Itt az idõ kihasználni a nyár adta szabadidõs elfoglaltságok lehetõségeit. Élvezze a pihenést, a napsugarak jótékony hatását és töltõdjön fel energiával! Azonban ne feledje el a napsugarak káros hatását se a forró nyári napokon. Ne csak akkor vegyük elõ a fényvédõ szereket, ha nyaraláshoz csomagolunk, hanem a hétköznapokon is rendszeresen alkalmazzuk!

A haj védelme nyáron

Nyaralásra készülve gondoljunk festett hajunk védelmére is. Ha módunkban áll ne frissen festett frizurával induljunk neki a fürdõzéses vakáció- legalább egy mosást iktassunk be az utazás elõtt. Miért is van jelentõsége? Biztosan sokan tapasztalták már, nyaralás után fakult, matt, száraz, töredezett hajjal érkeztek haza. A víz a nap és a hajban maradt kémiai anyag összessége hidrogén hidakat képez amelyek a haj világosodását okozzák. Mit is tehetünk ellene? Kimondottan nyaralásra készült színvédõ UV védõ samponokat érdemes használnunk, de vannak még napozáshoz kondicionálós permetek is, amik védik a haj szerkezetét és színét, de a szalmakalap és kendõ is védelmet nyújt.

Japán szusi (sushi)

Hozzávalók: 50 dkg kész ecetes rizs 50 dkg nyers hal (tintahal, lazac, tuna) 1 evõkanál frissen készített wasabitorma 1 evõkanál rizsecet szójaszósz Elkészítés: Elõször az ecetes rizst készítjük el. Hozzávalók: 50 dkg rizs, 5 dl víz, 4 evõkanál rizsecet, 3 teáskanál cukor, só. A rizst átválogatjuk és alaposan megmossuk, majd vízben feltesszük fõzni. Felmelegítjük az ecetet, a cukrot és a sót feloldjuk benne. Fõzés közben a rizshez adjuk és lapátkanállal állandóan keverjük, szellõztetjük. Így lesz megfelelõ állagú és fényû. Az ecetes rizst ajánlatos azonnal elfogyasztani, ellenkezõ esetben takarjuk le vizes ruhával, és lehetõleg néhány órán belül használjuk fel. Ha a rizs kész, a filézett halat megmossuk, és 1-2 cm vastagságúra, 5 cm hosszúságúra szeleteljük. Kezünket ecetes vízbe mártjuk, és a halszeleteket bekenjük wasabitormával. Rizslabdákat formálunk, és rányomkodjuk a nyers halszeletekre, megformázzuk és félretesszük. Addig folytatjuk a szusi készítését, míg az összes hozzávaló el nem fogy. Szójaszószba mártogatva fogyasztjuk.

Gyümölcsös joghurttorta sütés nélkül

Hozzávalók: • A tésztához: 18 dkg édes keksz darálva 8 dkg vaj 1 kanál lekvár • A krémhez: 4,5 dl joghurt 2,5 dl tejszín 3 evõkanál cukor 2 csomag vaníliás cukor 2 csomag zselatin fix 1 citrom reszelt héja 1 kis csomag babapiskóta gyümölcsök (ribizli, barack befõtt, kivi, áfonya) 1 csomag tortazselé Elkészítés: A tésztához valókat összemorzsolom, és egy kapcsos tortaformába nyomkodom. A joghurot a cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, reszelt citrom héjjal és 1 csomag zselafin fix-szel jól összekeverem. Egy másik tálban a tejszínt 1 csomag vaníliás cukorral és 1 csomag zselatin fix-szel géppel kemény habbá verem. A 2 krémet összekeverem, és felét a tésztára kanalazom. Letakarom babapiskótával, megszórom ribizlivel, és rákanalazom a maradék krémet. A tetejét tetszés szerinti gyümölcsökkel díszítem. A tortazselét egy pohárba szórom, kis kanál cukorral és 2,5 dl vízzel elkeverem. 2 percre a mikróba teszem, kevergetve pár perc hûlés után a süti tetejére öntöm. 5-6 óráta a hûtõbe teszem, míg tökéletesen megdermed, ezután leszedem a tortaformát, és az oldalát mandulalapokkal vagy kókuszreszelékkel beszórom

Tavasznyár színei

A lelki harmóniához hozzátartozik, hogy békében legyünk külsõnkkel. Egy jól eltalált hajszín vidámabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz minket, és környezetünkre is jó hatással van. A mai divatban nem jelenthetjük ki, hogy csak „egyes” színek „trendik”, minden szín festhetõ és hordható, a lényeg, hogy passzoljon személyiségünkhöz. A mostani idõszak fõ szlogenje a természetesség. Ha módunk és a lehetõségünk engedi, érdemes több színnel festetnünk, így hangsúlyozottabb lesz frizuránk, hisz a hideg és a meleg színek vonzzák egymást, kellemes harmóniát biztosítanak. Ha megtaláljuk a színt, színeket, amelyek jól állnak nekünk, figyelni kell arra is, hogy üdeségüket meg is õrizzük. Ma már nagyon jó színvédõ professzionális termékeket lehet kapni, ezek az anyagok filmrétegek képzenek a hajon és védik a nap sugaraitól, így tartósabbá válik a festés. De fontos a megfelelõ rendszeres színvédõ sampon használata is!

Húsvéti sonka és tojás fõzése

Hozzávalók: 1 füstölt sonka (nyers comb egészben vagy kötözött sonka), 20 tojás. Elkészítés: a sonkát a fõzés elõtti napon áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap mossuk meg, és tegyük fel egy fazékban fõni, a víznek ekkor is el kell lepnie. Lassú tûzön fõzzük puhára - ez a sonka nagyságától függõen pár órát igénybe fog venni -, onnan tudjuk, hogy kellõen puha, hogy a csont elválik a hústól és könnyedén kiemelhetõ a sonkából, illetve könnyen megy bele a hústû. A sonkát hagyjuk saját levében kihûlni, majd tegyük deszkára, és vágjunk belõle vékony szeleteket, mindig annyit, amennyit várhatóan elfogyasztunk. Kínáljunk mellé tormát is. A sonka fõzõlevét ne öntsük ki, hanem abban fõzzük meg a tojásokat. Amikor már keményre fõtt a tojás (kb. 10 perc), vegyük le a tûzrõl, és egy kicsit kocogtassuk meg a tojásokat, hogy a héjuk megrepedezzen, és hagyjuk a lében kihûlni õket. Így a tojások is átveszik a kellemesen füstös ízt. A kihûlt tojásokat szedjük ki, törölgessük meg, és annyit pucoljunk meg egyszerre, amennyi várhatóan elfogy. Szokás a sonka fõzõlevében kifõzni egy szál vékony füstölt kolbászt is. Nem szabad nagyon sokáig fõzni, mert akkor annyi zsírt veszít, hogy nagyon száraz lesz. A kolbászt kisebb darabokra szeletelve tálaljuk a sonkával és a tojássa

Gombával töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személyre: 1 csokor újhagyma, 20 dkg gomba, 2 dkg vaj, 15 dkg rizs, 3 dl zöldségleves (kockából), 8 nagyobb paradicsom, 2 evõkanál ételízesítõ, 10 dkg reszelt sajt

Tavaszváró

A hosszú tél után minden fellélegzik a jó idõben. Bõrünk és hajunk ugyanígy reagál. A haj lelassult életvitelét, felváltja az életteliség. Észrevehetõen gyorsabban nõ a hajunk, ugyanakkor ilyenkor jelentkezik a tavaszi hajhullás is. Tudnunk kell, hogy ennek a folyamatnak, két–három hét alatt be kell fejezõdnie! Gondos odafigyelést igényel szervezetünk, így hajunk is tavasz kezdetén. A tartalék vitaminjainkat feléltük és ilyenkor észrevehetõen kevésnek bizonyulnak a külsõleg megtett kezelések: a hajpakolások, hajfürdõk, hidratálók. A legelsõ, amit megtehetünk hajunk és bõrünk egészségéért, az a megfelelõ mennyiségû folyadékbevitel, mely a hidratáltság alapja. Manapság nagyon divatos -akár naponta is- a hajvasalás, és sokan még nem használnak köztes hõvédõ anyagot, ami megvédené a hajat a kiszáradástól. Mivel a hajvasalás nedvességet von el a hajtól, ahhoz, hogy szép, rugalmas, fényes, életteli hajunk legyen, a haj nedvesség háztartásának jónak kell lennie. Legközelebb a tavaszi, nyári hajszínekrõl lesz szó.