2023. december 7. csütörtök
[Répcevidék]

Zsira, Répcevis, Szakony, Gyalóka: négy faluban barna, zavaros víz folyik a csapból

Zsira, Répcevis, Szakony, Gyalóka: négy faluban barna, zavaros víz folyik a csapból
Másfél éve rendszeresen előfordul, hogy barnás színű, zavaros víz folyik a csapból négy Sopron környéki települések. Megoldás lesz; a boltok ásványvízforgalma jelentősen megnőtt.

- Bár, a mérések azt mutatják, hogy fogyasztható a barnás színű víz, de meginni mégsem merem - panaszolja a zsirai Mészáros Szilvia.

- A gondok másfél éve kezdődtek. Azóta vannak időszakok, amikor zavaros víz folyik a csapból, majd napokig minden rendben. A benne lévő anyag napok alatt leül a pohár szélére, vagy főzés közben kicsapódik az edény szélére. Tisztálkodni, mosni lehet vele, de több fehérítőt használunk. Jómagam, és több ismerősöm is inkább ásványvizet fogyaszt.
A probléma Zsirán, Répcevisen, Szakonyban és Gyalókán tapasztalható. Megoldás lenne, leghamarabb jövőre. Addig is a Soproni Vízmű többször tisztítja a rendszert, hogy elejét vegyék a további elszíneződésnek.

A mérések szerint a víznek valóban magasabb a mangántartalma, de ennek mértéke az egészségügyi határérték alatt marad, s mint írtuk, fogyasztása az egészségre ártalmatlan.
Információnk szerint, két megoldási javaslat merült fel. Egyrészt új kutat fúrnak, s ebből oldják meg a települések vízellátását. Az is járható út lenne, ha rácsatlakoznának a büki rendszerre.

Amint eldől, hogy melyiket választják, el is kezdődhet a kivitelezés. A projektet egyébként egy kormányhatározat kiemelten kezeli.

Így remélhetőleg 2017-ben már tiszta víz folyhat az érintett lakók csapjaiból.

Forrás és fotó: Kisalföld.hu

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.