2023. március 24. péntek

VASIVÍZ Zrt. tájékoztatója

VASIVÍZ Zrt. tájékoztatója
Tisztelt Ingatlantulajdonos, vagy használó!

A 2013. év első három hónapja rendkívül csapadékos időjárást hozott térségünkbe. Ennek súlyos következményei sajnos a szennyvízelvezetésben is megmutatkoztak

A szennyvízcsatorna hálózatba igen nagy mennyiségű csapadékból, ill. talajvízből származó vízmennyiség került. Erre a szennyvízcsatorna hálózat, az átemelők és a szennyvíztisztító telep nincsenek méretezve, ezt elszállítani és megtisztítani nem képesek. A kevert víz a település legmélyebb pontjain kifolyt a felszínre is.
A szolgáltató VASIVÍZ ZRt. részéről az előző években többféleképpen próbáltuk csökkenteni ezt a többlet vízmennyiséget:
• Felszólítottuk az esővizet bevezetőket, hogy szüntessék meg ezt a helyzetet,
• felújítottuk a nagyobb szennyvíz átemelőket, ill.
• kijavítottuk a csatornakamerával feltárt vezetékhibák nagy részét, amelyek útbontás nélkül elvégezhetők voltak.

Az utóbbi három hónap tapasztalata azonban azt mutatta meg számunkra, hogy ezek az intézkedések, javítások nem elégségesek. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a szennyvízelvezető közcsatorna további felújítása mellett a házi vezetékek vizsgálatát is el kell végezni.
Ez a leggyorsabban és az Önök legkevesebb zavarásával csak úgy lehetséges, ha együttműködnek velünk és elvégzik az alábbi „vizsgálatot" az ingatlanjukon belül:
1) Megkeresik a kerítésen belül elhelyezett felszálló idomot (tisztító idomot), vagy szennyvíz aknát, ami valamilyen fedéllel, vagy fedlappal (fém, beton, esetleg műanyag) van letakarva.
2) Eltávolítják a fedlapot, vagy fedelet és belenéznek a nyílásba:
a) Ha nem folyik semmilyen víz a csatornában, vagy csak abban az esetben folyik, ha leengednek valamit (például WC-t, mosogatót, kádat, stb.), akkor nincs semmi tennivalójuk, csak helyezzék vissza a fedelet a nyílásra. Ebben az esetben az Önök házi szennyvíz csatornája megfelelően vízzáró, talajvíz nem tud bejutni.
b) Ha azt tapasztalják, hogy viszonylag folyamatosan és egyenletesen tiszta, vagy annak tűnő víz folyik a csatornában, akkor valószínűleg az Önök házi szennyvíz csatornája nem megfelelően vízzáró, magas talajvízállásnál folyamatosan befolyik a talajvíz a vezetékbe. Ebben az esetben kérjük, hogy az Önkormányzatnál adják meg az ingatlanjuk címét, a tulajdonos, vagy az ott lakó nevét és elérhetőségét (telefonszámát).
3) Az összegyűjtött nevek és címek alapján a VASTVÍZ ZRt. munkatársai egy előre egyeztetett időpontban felkeresik ezeket az ingatlanokat, és elvégzik a vezetékek kamerás vizsgálatát, megállapítják a hibát és annak helyét.
4) Ezután lehet elvégezni a javításokat, melyekhez pontos információkat, és ha szükséges segítséget adnak munkatársaink. A munka végeztével ellenőrizzük a javítás megfelelősségét.
5) A későbbiekben az összes házi vezeték ellenőrzését el fogjuk végezni, függetlenül attól, hogy volt-e talajvíz beszivárgás, vagy sem.

A jövőbeni szennyvízelvezetési problémák, kiöntések elkerülése érdekében nagyon fontos az Önök együttműködése és ennek a vizsgálatnak a jelenlegi magas talajvízszint időszakában történő elvégzése, mert ezáltal felgyorsítható a hibák felderítése és kijavítása.

Kérjük, segítse munkánkat a jelenlegi helyzet jövőbeni elkerülése, ill. az egészséges környezet megóvása érdekében!

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.