2023. február 1. szerda
[Répcevidék]

Varjú-kolónia Csepreg főterén

Varjú-kolónia Csepreg főterén
A Vas megyei Csepreg városának főterén, a Széchenyi-téren hatalmas varjú-kolónia él, az illetékes Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága szerint 65 fészekben.

Régi gondja ez a lakosságnak is, meg a Csepregre látogató turistáknak is. A telep azután alakult ki, hogy 2007-ben az addig általános iskolának helyet adó műemlék Nádasdy-kastély épülete, a kiürítését követően elcsendesült. Az addig csak a város labdarúgó pályája melletti ún. Malom-kertben fészkelő varjak, szépen fokozatosan birtokba vették a kastély előtti hatalmas platánokat is. Legújabban már a híres csepregi Promenád, egy védett sétány vadgesztenyefáin is megjelentek.
Mint erdészeti tapasztalattal is bíró szőlősgazda, már évek óta teszem szóvá lakossági fórumokon, közmeghallgatásokon a varjak által okozott piszkítást, a védett fákon keletkező károkat. Legutóbbi megkeresésemre Csepreg polgármestere kérelmezte ugyan a természetvédelmi hatóságnál a fészkek eltávolítását, de egyelőre semmi sem történt.
A Széchenyi-téren és a Malom-kertben összesen 169 megszámlált varjúfészek található. Közülük egyelőre egy darab eltávolítását engedélyezték az október 1.-február 1. közti időszakban. Megnyugvással fogadom, hogy lehetőség van a lakosságot zavaró és a mezőgazdasági termelőknek, szőlősgazdáknak súlyos károkat okozó varjúfészek eltávolítására. Ezek szerint lehetséges a probléma egészének átfogó kezelése is.
Nem a védett madarak ellen vagyok, de a túlságosan elszaporodott, a főtérre nem illő állandó piszkítás, károgás ellenemre van. Nem értem, hogy ezt a szapora és mifelénk közönségesnek számító madárfajt miért kell ennyire kiemelten védeni? Pláne egy város közepén. Tavaly októberben jeleztem legutóbb a gondot a helyi közmeghallgatáson.
Kérem a segítségüket annak érdekében, hogy ezek a gondok végre orvoslásra kerüljenek.

Csepreg, 2016. július 21.

 

 

Köszönettel:


Horváth Antal
9735 Csepreg, Hunyadi u. 21.
92 éves, aktív szőlősgazda

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.