2023. február 1. szerda
[Répcevidék]

Tompaládony hírei

Tompaládony hírei
Május első napja, nemcsak a majális és a ballagások miatt volt fontos, hanem a hónaphoz kötődő népszokás, a májusfaállításának hagyománya miatt is.

Ez a szokás még ma is él, de már nem a régi formájában. Csak ritkán látunk fát az eladó lányok ablaka előtt, inkább a kocsmák, eszpresszók és faluházak udvarán díszelegnek. Manapság a települések már csak egy közös tavaszhírnököt állítanak fel. Így volt ez a mi kis falunkban is. A fát a korábbi évekhez hasonlóan, Molnár Zsolt helyi vállalkozó ajánlotta fel. Köszönjük szépen. A fa felállítását és díszítését a gyerekek és szüleik közösen végezték el a faluház udvarán. Így a fiatalság szimbóluma, a feldíszített zöld ág, a mi kis lakóhelyünkön is jelképezte a természet újjászületését.

Anyák napja
Az év talán legszebb és legbensőségesebb napja az Anyák napja. Ez alkalommal mi is összegyűltünk ünnepelni. Az ünnepséget a polgármester köszöntője nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy az édesanyák milyen nagyszerűek, hisz egyszerre tudnak sugárzó nők, odaadó édesanyák, figyelmes feleségek és szuper nagymamák is lenni. A gyerekek szívhez szóló versekkel köszöntötték az anyukákat, nagymamákat. A vendégek mindegyike meghatódott és könnybe lábadt a szeme, ahogy az iskolások igyekezetét és odaadását nézték, mellyel megadták a gyermeki tiszteletet számukra. A felkészítő tanár Ruzsáné Molnár Gyöngyi volt, akinek ezúton is köszönjük a közreműködését.

Vakáció
Lassan vége a tanévnek, kitör a vakáció. Nincs több lecke, korán kelés, iskolai feladatok, elfoglaltságok. A következő hetek a kikapcsolódásról, szabadságról, kötetlenségről szólnak. Kedves gyerekek! Kellemes időtöltést, gyönyörű nyarat, vidám élményeket és jó pihenést kívánunk!
„Június lett és tanév vége, Nem kell felelni, izgalom sincs,
Szabadság, barátom, itt a nyár, és mindennap tovább alhatok,
a gondokkal, leckékkel félre, enyém a tópart, s mekkora kincs,
örömünk kapuja tárva már. hogy ismét, megint szabad vagyok."

H. H. R.

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.