2023. március 27. hétfő

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 SAJTÓKÖZLEMÉNY
„Intézményi férőhely kiváltás a Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ Peresznyei telephelyén.” című projekt keretén belül 2018. október 4-én Nyitó rendezvényt tartott.

A rendezvényen bemutatásra került a pályázat, melynek keretében a Peresznyei bentlakásos intézmény kerül kitagolásra 6 családias légkörű, akadálymentes, a támogatott lakhatást megvalósító lakóházba, amely 826,88 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg.
A projekt célja - a fenti folyamat részeként - a fogyatékossággal élő személyek számára ápolást-gondozást nyújtó, a célcsoportok vonatkozásában engedélyesenként 50 főnél nagyobb intézményi ellátási forma teljes körű kiváltása, és a lakók igényeire reflektáló, magas minőségű, hozzáférhető közösségi alapú ellátási formák kialakítása. További cél a fogyatékos személyek életminőségének javítása, jogainak érvényesítése, önálló életvitelük támogatása.
A pályázat keretében a Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ Peresznyei telephelyén működő bentlakásos intézmény kerül kiváltásra. A komplex akadálymentesítés szempontjainak figyelembe vételével 6 db 12 férőhelyes támogatott lakhatást megvalósító lakóház épül fogyatékos személyek számára, valamint a kiváltott intézményben új Szolgáltató Központ létesül alapszolgáltatások nyújtásához, továbbá a foglalkoztatás megvalósításához. A projekt nagyban hozzájárul a fogyatékos személyek életminőségének javításához, jogainak érvényesítéséhez, a társadalomba történő beilleszkedéséhez.
A projekt kapcsán megvalósuló támogatott lakhatás szolgáltatás típus a jogszabályi előírásnak megfelelően, falusi környezetben kapcsolódik a helyi szükségletekhez, az igényekhez és lehetőségekhez. Cél, a telephely intézmények infrastrukturális kiváltása több, különböző helyre történő kitagolással oly módon, hogy a választott helyszínek lakókörnyezetbe integrált elhelyezést biztosítsanak.
Az új intézmény-egységek integráltan kerülnek elhelyezésre Horvátzsidány, Szakony, Tormásliget, Und és Zsira településeken.
A felmerülő igények és a feltárt lehetőségek egybeesése a projekt megvalósulásával teljesedik ki, egy kisebb létszámú, lakókörnyezetbe integrált elhelyezést nyújtó, széles körű szolgáltatási kínálattal rendelkező, az öngondoskodásra való képességre épülő, magas színvonalú szociális szolgáltatási rendszer kialakításával.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.