2023. március 24. péntek

Óvd a gyalogost!

Óvd a gyalogost!
A gyalogosoknak – mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek – a téli szürkületi és sötét időszakokban közlekedése nagyobb kockázatot jelent, mint az év egyéb időszakaiban.

Télen, sajnálatos módon, megnövekszik a gyalogos elütések száma. A kedvezőtlenné váló látási és útviszonyok ugyanakkor csak „asszisztálnak" ehhez. A balesetet ugyanis minden esetben emberi mulasztás, valamilyen szabályszegő magatartás okozza.

Az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a gyalogos elütések és az ennek következtében meghalt személyek száma, mivel 2014. januárjának első három hetében az országban tizenhárom gyalogos szenvedett halálos kimenetű közúti közlekedési balesetet. Ezen esetek bekövetkezésében jellemző tényező volt, hogy például hat esetben a gyalogosok az úttesten szabálytalanul kívántak áthaladni, 4 négy esetben pedig az úttest szélén való közlekedésük közben vesztették életüket. Sajnálatos módon egy személyt kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, míg két gyalogost munkavégzés közben, az úttest mellett ütöttek el. Jellemző továbbá, hogy a tizenhárom tragikus halálesetből tíz a késő délutáni, esti, illetve kora reggeli időszakban következett be.

Vas megyében a tavalyi évben négy esetben történt halálos kimenetelű gyalogos baleset, egy esetben az okozója, három esetben a baleset részese volt az áldozat. Mindannyiszor az esti órákban, sötétedés után történt a baleset és egyik esetben sem viseltek láthatóságot elősegítő ruházatot a gyalogosok. A 2013. évben, megyénkben minden nyolcadik balesetben gyalogos személy sérült meg.
Az idei évben is már történt tragikus kimenetelű gyalogos baleset és hat esetben sérült meg gyalogos.

Nem árt tudni, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között a gyalogosok általában nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben - érthető módon - mielőbb célhoz szeretnének érni. Ebből adódóan a járművezetők mindig fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, valamint azokat a helyeket, ahol fokozottan kell számolni gyalogosok megjelenésére!

Kérjük, hogy most még inkább fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjünk! A sebesség csökkentésével és nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző közlekedési balesetek.

A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!". A láthatósági - fényvisszaverő eszközök használata életmentő lehet lakott területen belül is, sötétben is, és jó látási viszonyok között is, így például a láthatósági mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező! A láthatósági mellény mellett, vagy a helyett a nem sötét színű, jól látható hétköznapi ruházat viselése is sokat jelenthet egy baleset bekövetkezésének megelőzésében.

A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 méter távolságban világítják meg az útfelület egy részét, mely távolság a latyakos időben jelentősen lecsökkenhet. A szürke-fekete környezetbe olvadó ruházat, láthatósági eszközöket nem viselő gyalogos baleseti kockázata megnő, féktávolságon belül elüthetik őket. Lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből érkező forgalmat!

Saját közlekedésbiztonságunk érdekében tenni kell valamit! Ennek egyik módja a LÁTHATÓSÁG növelése.

Gyalogosok! ...LÁTSZANI! Gépjárművezetők! ...LÁTNI!

A balesetek nem történnek, azokat okozzák! Figyelmetlenség, felelőtlenség, kockázatvállalás, nemtörődömség, a láthatóság hiánya, a nem megfelelő világítás használata... tragédiát okoz!

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván:

a Vas Megyei Baleset-megelőzési Bizottság

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.