2023. március 26. vasárnap

Néhány érdekesség a Madárvárta életéből októberben…

Kissné
Néhány érdekesség a Madárvárta életéből októberben…

Az egyik legnagyobb közösségi oldalon olvashatunk sok-sok érdekességet a Madárvártán történtekről. Az idősebb korosztálynak, kiknek tagjai nem az online felületen tájékozódnak, sok minden kimaradhat, pedig élményeik vannak arról a környezetről, hiszen ott töltötték fiatalságukat, munkaidejüket. Nekik szánom ezt a rövid beszámolót.

„Október 1. A csicsörke Észak-Afrikából terjeszkedett Európába.
Hazai megtelepedésének pontos idejét nem ismerjük, de az 1850-es években már elterjedt fészkelő volt a Dunántúlon. Viszonylag keveset fogunk, 1998 és 2019 között mindössze 93 példányt gyűrűztünk Tömördön. A mellékelt képen látható csicsörkét 2020. szeptember 16-án gyűrűzték Völcsejen, a madárvártától légvonalban 17 kilométerre északra. Ma visszafogtuk Tömördön. További információ a csicsörkéről itt: https://www.mme.hu/magyarorszhttps://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-serser"


„2020. október 9-én visszafogtunk egy erdei szürkebegyet, 2019. október 7-én gyűrűzték Szlovéniában. Idén később kezdhette és/vagy lassabban folytatja őszi vonulását, mint tavaly. Részleges (parciális) vonuló madárfajokra jellemző, hogy egyes példányai elsősorban környezetük aktuális állapotától függően időzítik vonulásukat. Kedvezőbb körülmények esetén később indulnak és/vagy lassabban vonulnak."

Október 17.
„Ma délelőtt fogtuk a mellékelt képen látható szajkót. A szajkó gyakori fészkelő a környék erdeiben, hazai fészkelő és telelő állománya is növekedett az utóbbi húsz évben. Szeptember-októberben nagyobb számban átvonulók is előfordulnak a madárvárta környékén."
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-gargla


„Október 17.
Ma reggel fogtuk a sordély mellékelt fényképeken látható példányait (Fotó: Riba Krisztina). A sordély egyike azoknak a mezőgazdasági területeken élő madárfajoknak, melyeknek hazai fészkelő állománya jelentősen csökkent az utóbbi húsz évben." https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-embcal


„Hamarosan új míves kötettel bővül a helyi kiadású természettudományos könyvek palettája. A Vas megye madarainak névjegyzéke című kötetet várhatóan november végén vehetik kézbe az olvasók.
Dr. Gyurácz József és dr. Kóta András, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Megyei Helyi Csoportjának vezetői arra vállalkoztak, hogy, rendszerezik és kötetbe rendezik azokat a madarakra vonatkozó, vasi adatokat, melyeket az elmúlt 200 év madármegfigyelői rögzítettek. Dr. Gyurácz József, a kötet egyik szerzője elmondta, hogy az 1800-as évektől 2019-ig tartalmazza a könyv a Vas megyében valaha megfigyelt összes madár névjegyzékét. Ez 301 madárfaj. A kevesebbszer megfigyelt madarakra vonatkozó valamennyi adatot, a gyakoribb madarakról pedig a legfontosabb információkat találjuk meg a könyvben. A 270 oldalas kötetet több mint száz színes fotó gazdagítja."

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.