2023. március 24. péntek

Ne legyen égés a napozás!

Ne legyen égés a napozás!
A nyári meleg idő megérkezésével felszabadulunk a tél hidege és a tavaszi fáradtság nyomása alól.

A nyár a pihenés, napozás, fürdőzés és feltöltődés időszaka. A nap energiával tölt fel, a sok friss zöldség és gyümölcs pedig megtisztítja szervezetünket a lerakódott méreganyagoktól. A fény jó hatással van ránk. Többek között lehetővé teszi a D vitaminok képződését, csökkenti a depressziót, növeli a mozgásigényt, továbbá a szabadban eltöltött idő jó hatással van közérzetünkre is. Nem szabad elfelejtenünk a sok jó dolog mellett, azt sem, hogy a napozás veszélyes is lehet. A témát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen nem egy káros hatása van a napsugárzásnak.
Mivel a védelmet jelentő ózonréteg elvékonyodott a Föld minden táján, hazánkban is jelentősen, ezért a hosszú idejű napozás komoly védelmet jelent. Nagyon is szigorúan be kell tartani, hogy tilos 11 és 15 óra között tartósan a napon tartózkodni. Mint minden évszakban, így nyáron is az időjárási viszonyoknak megfelelően kell ápolni bőrünket. A napsugárban olyan különböző hullámhosszúságú sugarak vannak, amelyek károsítják a bőr felszínét és bőr alatti szöveteket.
Ha mégis huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, mindig kenjük be magunkat naptejjel. Többször kenjük be a testünket, hogy elkerüljük a leégést. A túlzott napozás ugyanolyan égési sérüléseket okoz, mint bármilyen más hőforrás, de lényeges, hogy sokkal nagyobb felületű (sokkal veszélyesebb) az égés. Az égési sérüléseket csoportosíthatjuk az égett bőrfelület százalékos megoszlása szerint, de az égett részek mélysége szerint is.
Az égés mélysége lehet 1. fokú, ilyen égésfajta legtöbbször a túlzott napozás utáni. A 2. fokú égés jele, hogy hólyagok jelennek meg a bőrön: itt már mélyebb bőrrétegek is megégtek. Ritkán előfordul 2. fokú égési sérülés napégés miatt is. A 3. fokú égés nagyon súlyos, a bőrt szinte teljesen átégető károsodás. A szakemberek szerint már egyetlen komolyabb leégés végzetes folyamatokat indíthat el, a bőrrák kialakulásához, vagy a bőr helyrehozhatatlan károsodásához vezethet.
A napégés kezelése nem gyógyítja meg a bőrt, illetve nem akadályozza meg a bőr károsodását, de csökkentheti a fájdalmat és a duzzadást. A napégés jellemző módon néhány napon belül önmagától is meggyógyul, de bizonyos házi praktikákat is jótékony hatásúak lehetnek.
A joghurt a leégett bőrre felkenve, és egy tiszta lepedővel beburkolva megnyugtatja, hűsíti a bőrt. A langyos, vagy meleg vizes zuhanyozás - bár kissé fájdalmas eleinte - szintén segít a bőrnek visszanyerni természetes barna színét.
Érdekesség a végére: régen nem naptejet, hanem egyszerű sört használtak a napégés elkerülésére.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.