2023. december 7. csütörtök
[Répcevidék]

Mikuláscsizma

A tésztához: 12,5 dkg sütõmargarin,
1 db tojás , 1 csipet
só, 60 dkg kristálycukor, 25 dkg
finomliszt. A forma kikenéséhez:
sütõmargarin. A lekenéshez:
2 db tojássárgája. A díszítéshez:
12,5 dkg porcukor, 1
db tojásfehérje.
A lisztet, a margarint, a
cukrot, a sót és a tojást összegyúrjuk,
majd fóliába csomagolva,
60 percre hûvös helyre
tesszük. A tésztát két réteg háztartási
fólia között, kb. 1/2 cm
vastagságúra kinyújtjuk. A csizma
körvonalát pauszpapírral
átrajzoljuk és kivágjuk. Az elkészült
sablont a tésztára helyezzük
és kivágjuk. A tésztából öszszesen
4 csizmát lehet kivágni.
2 csizmát egymás mellé helyezünk
a sütõpapírral kibélelt sütõlapra.
Margarinnal bekenünk
két sütõpapír-csíkot (8x20
cm) és a margarinnal bekent
oldalt kifelé fordítva feltekerjük
azokat. Egy-egy papírtekercset
ráhelyezünk a két csizma
szárára. A másik két csizmát felülrõl
ráhelyezzük a papírtekercsekre,
majd a széleket körbe
enyhén összenyomjuk. Az egészet
bekenjük tojássárgájával.
A csizma sarkait és ráncait a
kés tompa élével karcoljuk be.
A maradék tésztából kis formákat
alakítunk ki, és szintén a sütõlapra
helyezzük. 200
0
C-ra
elõmelegített sütõben, kb. 15-
20 percig sütjük. A sütõpapírtekercseket
eltávolítjuk, és a csizmát
hûlni hagyjuk.
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.