2023. március 24. péntek

Játék előítéletek nélkül

Játék előítéletek nélkül
„Minden ember meztelenül jön a világra, és az emberek között egyetlen mérték az emberi szív. Az embert nem lehet bőrének színével, avagy nyelvével mérni;

az embert nem lehet ruhájával és ékszereivel mérni; az embert nem lehet gazdagságával avagy szegénységével mérni, egyes-egyedül szívével."
Mika Waltari

2006 március 21-én Svájcban Stylianos E. Antonarakis ötlete alapján rendezték meg az első Down szindrómásoknak szóló világnapot. 2009-ben ünnepelték meg először Magyarországon. A rendezvény célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a Down szindrómában szenvedő emberekre, gyerekre.
A Down szindróma egy vele született állapot, ami a 21 kromoszómapár hibás osztódásának köszönhetően alakul ki. Ezek az emberek fejlődési rendellenességgel születnek, lapos arc, alacsony növés, kicsi orr, elálló fülek, érrendszeri problémák. Terhesség alatt már láthatóvá válnak a 'jegyek'. Különböző nehézségekkel küszködnek a Down szindrómával született emberek. Többek között nyelvi hibáikkal, ezt beszédterapeuták és különböző speciális fogszabályzókkal próbálják szabályozni, javítani. Eltérnek az átlagembertől, abban hogy végtagjaikat nem tudják megfelelően és olyan precízen használni, ezen különböző fejlesztő feladatokkal pl. gyöngy fűzéssel próbálnak segíteni. Nagyothallás is gyakori probléma ehhez társul az átlag alatti 50IQ ebből adódik, hogy nem tudják magukat ellátni, ezért egyedül élni sem képesek.
Fontos, hogy segítsünk ezeken az embereken, figyeljünk oda rájuk és hallgassuk meg őket türelmesen, mert attól hogy nem tudják magukat úgy kifejezni, nem jelenti azt, hogy az ő mondani valójuk kevésbé lenne fontos, mint a miénk. Ezért rendezik meg minden évben Down világnapot, ahol különböző játékokkal és fejlesztő feladatokkal bepillantást nyerhetünk Down szindrómások életébe.
'Játék határok nélkül' címmel idén is megrendezésre került, Magyarországon több helyen is szerveztek játékokat. A Vígszínház idén is színészeivel bekapcsolódott a rendezvény sorozatba. 3-3 fős csapatokat alkottak és úgy győzték le az akadályokat, Down szindrómás gyerekek segítségével. Vajdaságtól - Szombathelyig- ig Kijelölt helyeken, iskolákba egyetemeken, színházakba csinálták végig a feladatok. A rendezvény céljának az összefogást tartották és hogy tisztába legyünk a Down szindrómás emberek helyzetével, hiszen megértéssel és egy kis odafigyeléssel, a problémák és a különbségek áthidalhatók. Bár mi csak ízelítőt kaptunk, de mindenképpen tanulságos volt a délután. 5 állomást kellett teljesíteni a részt vevőknek. Minden csapat sok tapasztalattal gazdagodott és a Down szindrómás gyerekeknek is sikerült mosolyt csalni az arcukra.
Ha, megkérdezik mit kaptunk ettől a naptól gondolkodás nélkül rá vágnám 'szeretetet'. Az egyik legeslegfontosabb jellemzője ezeknek az embereknek, hogy óriási szívvel tudnak segíteni és borzasztóan hálásak tudnak lenni egy jó szó ért is.
Figyeljünk oda rájuk ne ítélkezzünk, mert megérdemlik.

Afrid.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.