2023. november 30. csütörtök
[Répcevidék]

Csepregen is őrzik a „Rózsaember” hagyatékát

Csepregen is őrzik a „Rózsaember” hagyatékát

„Életem szerelme a rózsa. Törekvéseim értelmét abban látom,
hogy rózsáim szebbé tegyék a világot, az emberek örömére."
- vallotta Márk Gergely rózsanemesítő.
10 db Márk Gergely-féle, nemesített rózsatövet kapott ajándékba az acsádi gyűjteményes rózsakert vezetőjétől a csepregi Petőfi Sándor Művelődési, Sportház és Könyvtár, amelyekkel az intézmény belső kertjének növényzetét újították meg. Így az intézmény a „Rózsaember", Márk Gergely hagyatékának őrzéséhez csatlakozott Pócs Margit segítségével.
Az intézmény belső udvarai az 1980-as nagyközségi könyvtár kialakításával jött létre. Már akkor az előtérből nyíló kertet tudatosan pihenőkerti növényzettel látták el, amely az évek során kinőtte a kertet, s többször megújításra szorult.
A beruházással ültetett fenyők, talajtakarók mellé Téglássy Győző kertjéből árnyékliliom, gyöngyvirág került. 2005-ben a Csepregből elszármazottak találkozóján részt vevők egy lila akácot ültettek. Legutóbb 2010-ben, a főtérfejlesztési beruházás során, a városfesztiválra készülve cserélték le, illetve frissítették az elöregedett növényzetet. A korábbi rózsákat, fenyőket, mályvákat visszametszették, melléjük gyógy- és fűszernövényeket ültettek Zsolnai Balázsék és Horváth Gyuláék adományaiból.
A kert hangulatos játszótérként való funkcióját erősítette, amikor egy facebookos ötlet alapján, nyári diákfoglalkoztatás keretében Szalkayné Sárváry Hajnalka irányításával egy gyerekugráló felfestésére került sor, amelynek a hozzánk érkező napközisek, fiatal olvasók, nyári táborosok nagyon örültek.
A belső udvar tavaszi rendbetételét tervezve éppen kapóra jött számukra a rózsatövek felajánlása. Mára az ültetést el is végezték. Várják a nyitási lehetőséget, amikor a visszatérő intézményhasználók, látogatók a belső kertet is megcsodálhatják.
Köszönet Pócs Margitnak, az Acsádon található Márk Rosarium tulajdonosának a felajánlott bokor-, futó- és teahibrid rózsákért.
Az intézmény dolgozói a rózsák mellé kis tájékoztató táblákat fognak elhelyezni, amelyek majd a fajtáról, a nemesítőről és az adományozóról szólnak, s az intézmény honlapján és Facebook-oldalán folyamatos tájékoztatást adnak az elültetett rózsatövek növekedéséről.
A rózsakert a korábban ültetett Queen Elizabeth rózsa mellett a magyar Márk Gergely nemesítő által létrehozott, Badacsony elnevezésű, pipacsvörös futórózsát, a Domokos János emlékére nemesített aranysárga bokorrózsát, a Pesti Srácok emlékére, Nagy Imre emlékére a tiszabokor és a ágyrózsa bemutatását valósítja meg.
Jövőbéli tervük között szerepel, hogy a megújított térben kisebb kamara-előadásokat tartsanak a tavasztól őszig terjedő időszakban.

 

-ze-

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Csepregen is őrzik a „Rózsaember” hagyatékát