2023. december 7. csütörtök
[Répcevidék]

Árvíz- belvízzel kapcsolatos Járási Népegészségügyi Intézet tájékoztatója a lakosság részére:

Árvíz- belvízzel kapcsolatos Járási Népegészségügyi Intézet tájékoztatója a lakosság részére:
Az elmúlt napokban kialakult árvíz-belvíz helyzet kapcsán szeretnénk felhívni figyelmüket az ivással, háztartási vízhasználattal összefüggő higiénés általános és az árvíz-belvíz helyzetben alkalmazandó különös szabályok betartására, a szükséges megelőző intézkedések, tájékoztatás megtételére, az egészségvédelem lehetőségeire.

A belvízzel-árvízzel elöntött területeken az ásott kutak és kis mélységű fúrt kutak vize ivásra, háztartási célra még forralva sem használható!
A belvízzel-árvízzel érintett területeken a megbetegedettek lázas betegség, hányás, hasmenés esetén feltétlenül forduljanak azonnal orvoshoz!

Fertőtlenítés: A lakosság fokozott figyelmet fordítson a szükséges fertőtlenítések megfelelő módon történő elvégzésére! A fertőtlenítések szakszerű módjáról, a fertőtlenítő oldatok készítéséről szakmai anyagot mellékelünk.

A fertőtlenítés csak a víz visszahúzódása, az iszap, sár eltávolítása után hatásos, a talaj természetes öntisztítása miatt fertőtlenítést csak fekáliával elöntött, emberi tartózkodásra szolgáló területeken indokolt elvégezni: óvodák, iskolák, közösségi létesítmények, a lakóházak udvarai, üdülőterületek, stb. Járdák, utak, szántóföld fertőtlenítése indokolatlan és szakszerűtlen!

 

A fertőző megbetegedések megelőzéséhez a lakosság helyes magatartása nagymértékben hozzájárulhat. Ennek érdekében ezúton szeretnénk felhívni az ár- és belvíz által sújtott települések lakosságának figyelmét az alábbiak betartásának kiemelt fontosságára, saját maguk és a környezetükben élők egészségének megőrzése, a veszélyek csökkentése céljából.

1.) A lakosságnak lehetőleg kerülni kell a szennyezettnek és feltételezetten fertőzőnek minősíthető árvízzel-belvízzel való érintkezést.

2.) Szennyezett víz szájba-szembe-testfelületre jutását lehetőség szerint el kell kerülni!

3.) Árvíz-belvíz által elöntött vagy szennyezett ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni mindaddig, amíg az ár levonulása után hatékony fertőtlenítésük meg nem történik, az előírások szerint!

4.) Az ár- és belvízzel sújtott településeken, a vezetékes ivóvíz használható, hacsak a Népegészségügyi Intézet ettől eltérően nem rendelkezik. Ez utóbbi esetben a Népegészségügyi Intézet tájékoztatását kell figyelembe venni az ivóvíz felhasználása során!

5.) A szennyezett vízzel, tárgyakkal, anyagokkal kapcsolatba kerülőknek (pl. lakótér takarítás, stb.) munkavégzés után, illetve étkezések előtt fertőtlenítőszeres kézmosást kell végezniük!
Ezen kívül feltétlenül mossunk kezet:
­ amikor hazaérünk,
­ WC-használat előtt és után,
­ minden esetben, ha élelmiszerrel kezdünk foglalkozni.
-2-


6.) Elöntött házak lakóterei, alagsori helyiségek, pincék, stb. az ár levonulása után végzett
takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba!

7.) Kérjük a lakosságot, hogy lázas, vagy hasmenéses megbetegedés esetén azonnal
jelentkezzenek az orvosnál!

8.) A személyi higiénés előírások fokozott betartására kell törekedni mindenkinek, aki az
ár- és belvízzel sújtott területeken él, vagy a védekezésben vesz részt!

Járási Népegészségügyi Intézet

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.