2023. február 1. szerda
[Répcevidék]

Akadálymentes természeti élmény fogyatékkal élő gyermekek számára

yde
Akadálymentes természeti élmény fogyatékkal élő gyermekek számára
Az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Programban megvalósuló PaNaNet+ projekt egyik kiemelt célja a sérült és fogyatékkal élő gyermekek természeti élményszerzésének elősegítése környezeti nevelési programokon keresztül.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság magyar és osztrák környezeti nevelőknek, sérült gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak szervezett tanulmányutat Nürnberg térségében, hogy az ottani jó gyakorlatokat személyesen megismerve és átélve 2018-ban magyar és nemzetközi szakértőkre-, illetve a mintegy 30-35 résztvevő közösségi tudására építve valósítsa meg továbbképzési programját.

„Nemzeti parki környezeti nevelőként megtapasztaltuk azt, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek indoor és outdoor környezeti neveléséhez hiányos a felkészültségünk. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy e gyermekek életminőségének javításában komoly lehetőségek rejlenek, ha a természeti élményszerzés lehetőségét minél inkább képesek vagyunk kiterjeszteni számukra. A projekt keretében magyar és osztrák nemzeti parki, natúrparki és civil szervezetekben dolgozó környezeti nevelőknek, valamint a fogyatékkal élő gyermekeket fejlesztő pedagógusok részére nyílik lehetőség, hogy elsajátíthassák azokat a technikákat, amelyek révén a természeti élményszerzés magas színvonalon biztosítható e gyermekek részére is." - mondta el Fersch Attila a Nemzeti Park osztályvezetője, a program szakmai koordinátora.

A továbbképzés első lépéseként úgynevezett motivációs tanulmányúton vettek részt az érdeklődő pedagógusok, környezeti nevelők. Az ötnapos bajor tanulmányút célkitűzése az érdeklődés felkeltése és elköteleződés megalapozása volt a téma iránt. A résztvevők egy része napi kapcsolatban van sérült-, fogyatékkal élő gyermekekkel az egységes gyógypedagógiai módszertani intézményben (EGYMI), sokaknak viszont még nem volt kapcsolata ilyen gyermekekkel, de meg van bennük a nyitottság, hogy környezeti nevelési programjukba, kínálatukba felvegyék a célcsoportnak szánt speciális programokat.

Vas megyéből számos intézmény kapcsolódott a programhoz. Az iskolákat a kőszegi Dr. Nagy László és a szombathelyi Aranyhíd EGYMI, míg a programkínálati oldalról a Szombathelyi Erdészeti Zrt., az Írottkő Natúrparkért Egyesület és a Kámoni Arborétum képviselte.

Az osztrák-magyar vegyes csoport nem érkezett üres kézzel a német fogadó szervezethez, diákokhoz. Bajorország ezen részén a tavaszi fagyok szinte teljesen megsemmisítették az almatermést. A sérült gyermekek az élmény alapú munkapedagógia keretébe alma levet készítenek, amit aztán értékesítenek, és a bevételből tudják az outdoor környezeti nevelési programokat, utazásaikat finanszírozni. A bozsoki Bárdics család (Natur-Alfa Kft.) felajánlásából 3 mázsa alma utazott a csoporttal a Kőszegi-hegységből Altdorf bei Nürnbergbe, amiből almalé készül, s jövő év tavaszán a német diákok viszontlátogatása során kóstolót hoznak belőle.

A képzési program 2018-ban folytatódik. A Fertő-Hanság Nemzeti Park sarródi központján kívül a résztvevők ellátogatnak az Írottkő Natúrparkba, illetve a vasi EGYMI-kbe is, ahol a diákok aktív közreműködésével gyakorlatorientált képzési program valósul meg. A program felett fővédnökséget Szekeres Pál olimpiai és paraolimpiai bajnok vívó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa vállalta.

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.