2023. március 22. szerda

A Chernel-park megújult szobrai

Kissné
A Chernel-park megújult szobrai

A tömördi régi Chernel-kastély parkját 2020-ban kitisztították, rendbe tették, elkezdték a kastély felújítását is.
Az idősebb korosztályból többen emlékezhetnek rá, hogy a régi húsvéti körmenetek eddig jöttek el, itt fordultak vissza a hívek. A kastély későbbi élete hányattatottá vált, így a park is, mely növényfajokban gazdag, és a park díszei is. 4 szobor díszítette hajdanán a parkot, melyek megújultak, s mindenki örömére visszakerültek eredeti környezetükbe.
A Nepomuki Szent Jánost és a Páduai Szent Antalt ábrázoló szobrok talapzatán az 1721-es évszám olvasható. A jelenlegi kastélyt 1809-ben a Chernel család építette. 1770-től a XX. század első feléig ők voltak a tulajdonosok. A tömördi Chernelek reformátusok voltak, a református egyházban különféle tisztségeket is betöltöttek. Kizárt, hogy a „katolikus témájú" alkotások az ő idejükben kerültek volna a parkba. Tehát a szobrok - bár lehet, hogy nem pontosan a mostani helyükön - valószínűleg már korábban is itt voltak.

A mostani kastély elődjét valószínűleg az Alsó-Ausztriából származó Ponz von Engelshofen család építtette. A szobrok közül legalább kettő az ő idejükben készült. Tömörd tőlük a felsőbüki Nagy családhoz került. Ők a közeli Felsőbükön a kastélyuk építésekor (1696) több művészt is foglalkoztattak, így többek között Pietro Antonio Conti luganói születésű szobrászt és stukkátort, Eisenkölbl Lőrinc és Johann Unger (Unger János) soproni szobrászokat. Conti 1717-ben meghalt, de Eisenkölbl és Unger 1721-ben is „aktív" volt. Valószínű, hogy a tömördi szobrok készítői is ebből a körből kerültek ki.
A régi ismertetők alapján Szent Ferenc és Nep. Szt. János szobra között középkori oszlopon Piéta, előtte a Holdsarlós Boldogasszony szobra állt. Ezek az alkotások később készültek. Velük kapcsolatos információkra majd visszatérünk.
Köszönjük a renoválást! Nagyon szépek lettek!

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.