2020. március 29. vasárnap
[Répcevidék]

A borászati évértékelés margójára

A 2019-es év nem ígért rendkívülit. Be is tartotta. A szélsőséges dolgoktól megkímélt bennünket. Szent György-napkor a szőlőhajtások éppen csak elérték az ilyenkor szokásos méretet. Május hűvös és csapadékos volt. A nyár több hőhullámban tesztelte a szőlőfajták stressztűrő képességét és persze a szőlősgazdákét is. Az ősz nagyon kedvező volt. Aki kivárta az optimális szüreti időpontot, jó termést takaríthatott be.

A borok ígéretesen, szépen fejlődnek a pincékben.
Augusztusban jött a hír, hogy egyes borvidékeken zöld szüretet tartanak, ez a termés megsemmisítését jelenti. Úgy gondolom, minden jó érzésű embernek fáj, ha a magyar ember munkáját sárba tapossák.
Az okok összetettek. Nem valószínű, hogy a fogyasztói szokások változtak, hogy az elmúlt 1 év jó termése okozná a túlkínálatot.
Az EU-s jogharmonizáció címén megváltoztatták a bor minőségi kategóriáit - asztali bor, minőségi bor, kiváló minőségi bor helyett földrajzi jelzés nélküli, oltalom alatt álló földrajzi jelzésű és oltalom alatt álló eredet-megjelölésű borkategóriákat vezettek be.
Az asztali bor kategória autentikus történet. Ferenc József idején a jó, ivó magyar urak reklamáltak, hogy nekik kevés az a bor, amit az egyes fogások mellé felkínáltak. Ezért elrendelték, hogy tegyenek fel az asztalra egy olyan bort, ami a legtöbb ételhez illik.
Az asztali bor alacsonyabb alkoholtartalmú, de származási hely és termelő feltüntetésével került forgalomba.
Ezt a bort váltotta le a földrajzi jelzés nélküli bor, amit az áruházláncok alsó polcain látunk, és az van ráírva, hogy az Európai Unió különböző országaiból származó borok keveréke.
Hát ezt hozta a liberalizált szabad kereskedelem.
Véleményem szerint profitéhes importőrök áldatlan tevékenysége okozza a problémát.

A térség borosgazdái büszkén adják nevüket boraikhoz, vállalva a megmérettetést.

Horváth József

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.