2023. június 4. vasárnap
[Répcevidék]

Anyatej- folyékony arany!

Augusztus első hetében, világszerte több mint 120 országban ünneplik a szoptatás hetét. A cél a figyelem felhívása az anyatejes táplálás fontosságára.

Hiszen hiába rendelkezünk egyre több ismerettel az anyatejes táplálás számtalan előnyeit illetően, még mindig lenne mit javítani a magyar szoptatási statisztikákon.
Személyes tapasztalatom alapján az igény szerinti szoptatás terjedésével egyre több édesanya képes egyre hosszabb ideig anyatejjel táplálni gyermekét.
Miért is jó az anyatej? Jó a babának, mert könnyen emészthető, a számára szükséges tápanyagokat mindig optimális mennyiségben tartalmazza, segíti a babát a születés után az külvilági élethez történő alkalmazkodásban. Legfontosabb és semmivel sem pótolható előnye a gyermek immunrendszerének megszilárdítása, ezáltal a védi a babákat a fertőzések ellen. Távlati hatása, hogy csökkenti a csecsemőhalál, az asztma és a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét. A legújabb kutatások alapján a szoptatás az anyatejben levő növekedési hormon miatt növeli az intelligenciaszintet is.
Jó az anyának, mert kényelmes, biztonságos táplálási mód, az oxitocin felszabadulás elősegíti a szülés utáni gyors regenerációt, és csökkenti a mellrák kialakulásának lehetőségét.
Emellett a szoptatás folyamán együtt töltött idő érzelmi köteléket hoz létre, így erősödik az anya és gyermeke közötti kapcsolat.
Ezek a leglényegesebb előnyök, ezeken kívül még sorolhatnánk sokáig az előnyöket, ami miatt érdemes szoptatni.
Sajnos a fejlett országokban a tápszermarketing térhódítása és az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó hagyományok háttérbe szorulása miatt csökken a szoptatási kedv.
Mivel a legtöbb egészségügyi kormányzat felismerte a szoptatás visszaszorulásának káros hatásait, sok helyen, így hazánkban is törekednek az anyatejes táplálás mutatóinak javítására.
Ennek egyik formája az anyatej világheti rendezvények megtartása. Csepreg városa szintén csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. A Védőnői Szolgálat szervezésében augusztus első hetében a Művelődési Házba várjuk a kedves érdeklődőket a világheti rendezvényeinkre. A programok Csepreg Város honlapján, és a Répcevidék online oldalán megtalálhatók.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.