2023. szeptember 25. hétfő
[Répcevidék]

Újra itt a szeptember, az iskola- és óvodakezdés…

Balázs Anikó
Újra itt a szeptember, az iskola- és óvodakezdés…

Hamarosan vége a nyári szünetnek, és ha minden jól megy és a járványhelyzet sem indokol szigorításokat, akkor szeptemberben újra iskolapadba ülnek a diákok, megkezdik az óvodát a kisgyermekek. A legtöbb iskolában a nyári szünet utolsó heteiben osztják ki a tankönyveket, jellemzően augusztus 27-31. között.
A 2021/2022-es tanév rendjéről szóló kormányrendelet alapján az iskolai év szeptember 1-én szerdán kezdődik, így egy rövid héttel indul és 2022. június 15-ig, szerdáig tart.
Egyelőre jelenléti oktatásra készülhetünk, de hogy mi lesz utána, az még teljesen bizonytalan. Sok kisgyermekes szülő fél okkal, hogy ideér-e a negyedik hullám, és az milyen intézkedésekkel jár majd. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár elmondása szerint a tanárok átoltottsága kilencven százalék feletti, így egész tantestületek megfertőződésétől nem kell majd tartanunk. Azt is hozzátette, hogy felkészültek arra, hogy lehetnek egyedi esetek, de azt remélik, jóval kevesebb intézkedést és korlátozást kell majd végrehajtani, mint az elmúlt tanévben.
Akárhogy is van, a szükséges eszközök beszerzését nem lehet megúszni, ami egy vagy akár több gyermek esetén is megterhelő lehet. Kutatások szerint egy átlagos kétgyermekes család összesen 40-80 ezer forintot költ ebben az időszakban, de az első osztályt kezdőknek még az otthoni irodabútorok, a számítástechnikai eszközök megvásárlása további, jelentősebb kiadást is jelenthet.
Jó tudni azonban, hogy már több település és munkahely is támogatja ezt az időszakot. A kérelmet a tanévkezdési támogatásra az illetékes település önkormányzatánál vagy az adott munkahelyen kell leadni.
Ami még sok kérdést vett fel, az az általános iskolások koronavírus elleni oltása. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 688,5 ezer diák tartozik a 12-18 éves korosztályba. A 16-18 éves középiskolásokok május óta regisztrálhatnak, mellettük 400 ezer 12-15 éves diák van, akik most először kaphatnak majd Pfizert. Az operatív törzs egy hónappal ezelőtti jelentése szerint 59 ezer diákot regisztráltak oltásra, vagyis a korosztály mindössze 14,75 százalékát.
Sok szülő nem tudja, mivel tenne jót, mivel tudhatná biztonságban és egészségben a gyermekét. Mit hoz majd a jövő, hogy alakul az előttünk álló év. Milliónyi kérdéssel, összeszorult gyomorral állunk a következő időszak előtt. A nyár alatt talán sikerült mindenkinek egy kicsit feltölteni a D-vitamin-raktárokat és testi-lelki egészségét!

Én mindenkinek kívánok jó egészséget és sikeres előttünk álló időszakot!

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.