2023. június 1. csütörtök
[Répcevidék]

Köszöntünk, kedves, szép március!

Hováthné Pados Teréz
Március az első tavaszi hónap. A tavasz a természet újjászületésének évszaka. Március az év harmadik hónapja a Gergely-naptárban. A népi kalendárium böjt máshavának nevezi. A húsvéti 40 napos nagyböjt hónapja. Ilyenkor tilos a vigadalom és a húsos ételek fogyasztása.

Márciusban a természet lassan éled. Hosszabbodnak a nappalok. Nem melegedik hirtelen. A fák magukban hordják még a téli dermedést. Az állatoknak még téli bundájuk van. Előbújik a hóvirág. A fehér szín után jön a sárga. A sombokrok alatt virít a tavaszi kankalin. Búgni kezd a vadgalamb, esténként már óvatosan megszólal már a feketerigó. Hozzájuk csatlakozik a vonuló vörösbegyek éneke. Ez a kórus adja a zenei hátteret az alkonyatkor és hajnalban induló szalonkahúzáshoz. Korrogva, pisszegve, néha imbolyogva, máskor sebesen húzva repülnek át a tisztáson. Közben alattuk a tölgyesek sűrűjében az első vadmalacok visítozását is lehet hallani.
Márciusra mint szalonkavárás hónapjára is gondolhatunk. Hazánkban a tavaszi szalonkavadászatnak komoly hagyománya van. Az avarszínű madarak megérkezése minden vadászember szívét megdobogtatja.
Megpezsdül a vizek mentén is az élet. A nád között vöcsök trillázik, bölömbika bummog, tőkések hápognak. A tó sekély vizében unkogva ölelgetik párjukat a barna varangyok.
Megérkeznek a költöző madarak is.
Ilyenkor hullajtják agancsukat a gímszarvasok.
Márciushoz is kapcsolódnak jeles napok, népi megfigyelések:
Március 8.: Nemzetközi nőnap, a nők iránti tisztelet és megbecsülés napja.
Március 12.: Gergely napja. A naphoz kapcsolódó legismertebb népszokás a gergelyjárás.
Időjóslás is kapcsolódott ehhez a naphoz. Ha ezen a napon esik a hó, „megrázza még szakállát Gergely." - mondták a régiek.
Március 15.: Nemzeti ünnep: Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc napja.
Jelképpé vált, nemzetünk szabadság szeretetét fejezi ki. Ezen a napon kokárdát tűzünk a ruhánkra.
Március 18.,19.,21.: Sándor, József, Benedek napja. A néphit úgy tartja, hogy ezek a napok vetnek véget a hosszú télnek. „Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget." Ha ezekben a napokban kisüt a nap, akkor hosszú meleg nyár lesz, ha nem, akkor hosszú lucskos ősz. A zsák meleg a vágyakozást jelenti, hiszen József napján éppen nem szűnik meg a szél, hanem ekkor fújnak a „böjti" szelek. Hogyha sok böjti szél fúj, akkor száraz lesz a nyár, ha nem, akkor sok lesz a csapadék.
Március 21.: A tavaszi napéjegyenlőség napja , a hivatalos tavaszkezdés.
2013-tól az Erdők Nemzetközi Napja.
2013-tól minden évben március 21-én világszerte megemlékeznek az emberek az erdők és a fák jelentőségéről. Magyarországon is számos helyszínen ezen a napon szemétgyűjtést és egyéb programokat szerveznek.
Március 22.: A víz világnapja. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a tiszta víz fontosságára. Óvjuk vizeinket. A víz = élet.
Március 25.: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Jézus fogantatásának ünnepe. Egyike az év legjelentősebb Mária-ünnepeinek.
A fák oltásának és szemzésének ideje is.

Rád vártunk, télen, március, a meleg kályha mellett! Örülünk, hogy megérkeztél!

„Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csendjének. Ha egyedül vagy: annak, hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami van." /Wass Albert /

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.