2022. december 5. hétfő
[Répcevidék]

Júliusi köszöntő

Kissné
Júliusi köszöntő
A meteorológusok Nyárhó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Áldás havának nevezik, eleink (az Avisura szerint) a Tehéntor (Aratás) hava elnevezést használták júliusra, a hónap régi magyar (katolikus) neve pedig Szent Jakab hava. Julius Caesarról elnevezett 31 napos időszakban már a nappalok fogynak; s a Nap 23-a tájában az Oroszlán jegyébe lép.

Mit jelent nekünk, a mindennapi életet élőknek? A diákoknak a VAKÁCIÓ idejét, a tankönyvek, tollak szabadságra mentek. A szülők készülnek a családdal történő pihenésre, a nyaralásra, az együtt töltött idő meghatványozására. A fiatal felnőttek a nyári szabadság kalandjaira, utazásaira vágynak. A nagyszülők várják a pihenni vágyó közeli- távoli unokáikat, készülnek a boldog találkozások minél hamarabbi megérkezésére. A közösségek számára ott lesznek a Falunapok, a különböző fesztiválok, a szórakozási lehetőségek széles tárháza. A gazdálkodóknál folytatódik az aratás .

Kövecses Anna: Július című versében így ír a hónap gazdagságáról:
Lenge szellő simítja a kertet,
Cinegepár dalol galagonyán,
Az akáclevél bájosan rezzen,
Mikor reá ragyog a napsugár.

Július csillog leanderszirmon,
Nyáridillbe nyílik a hársvirág.
Napfény tentikézik a pázsiton,
És elszunnyad rajta az illatár.

Muskátliszínbe ébred az este,
Katica pihen mályvának ölén,
Alkonnyá pilled a nappal teste,
És jázminzamatot sodor a szél.

A pihenés mellett ne feledkezzünk meg szeretteink születés- és névnapjáról sem, néhány keresztnév a teljesség igénye nélkül: Annamária, Ottó, Illés, Dániel, Magdolna, Kristóf, Anna, Judit stb.
Köszöntünk és várunk Téged bőkezű Július!

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.