2023. június 4. vasárnap
[Répcevidék]

Július rejtélye

Major Izabella
Július rejtélye

Nyárhó, Szent Jakab hava. Így jellemzik évszázadok óta a kalendáriumok középső nyári hónapunkat, júliust.
A legmelegebb, leggondtalanabb 31 napot várták tőle mindig a diákok, az igazi, nagybetűs vakációt. A felnőttek is jóleső felüdülést, esőmentes nyaralást és zökkenőmentes aratást remélve szőtték nyári terveiket.
Idén azonban rendhagyó, „koronás" problémákkal teli világunkban más elsődleges kérdések foglalkoztatnak bennünket a hónap beköszöntével. Vegyes érzelmekkel nézünk elébe, kissé szorongva, hogy vajon mit rejteget számunkra? Megváltó, felszabadító időszak lesz-e életünkben, vagy csalárd módon visszalépést tartogat a vírushelyzetet illetően? Mindez ma még július rejtélye. Addig is óvatosan és maszkosan ugyan, de bízunk, a jó fordulatot remélve.
Elsején hálásan emlékezünk Semmelweis Ignácra, az anyák megmentőjére, akinek tiszteletére ez a dátum hazánkban az egészségügyi dolgozók napja. Július másodika Sarlós Boldogasszony ünnepe, amely a népi tapasztalat szerint időjósló is, miszerint: „Sarlós Boldogasszony csepegős esője sokáig tart, néha hat hét lesz belőle." Ugyancsak régi megfigyelésen alapul, hogy a hónap végi Illés, Magdolna és Anna napokon általában csapadékosra fordul az idő. Július izgalmas időszak a szőlősgazdák számára is, hiszen az évszázados tapasztalat szerint Szent Jakab apostol ünnepén, 25-én befejeződik a szőlő növekedése, amiből következtetni lehet az évi termés várható minőségére.
Jeles napjaink közül kiemelkedik Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe és a nándorfehérvári diadal emléknapja, amelyhez a déli harangszó története kapcsolódik. 1456. július 22-én a magyar sereg Hunyadi János vezetésével hatalmas győzelmet aratott a törökök felett. Ezt a sorsfordító diadalt ünnepeljük azóta is a déli harangszóval.
Jeles napok, nevezetes dátumok, értékes népi bölcsességek - idén is tisztelettel emlékezünk meg valamennyiről. S hogy miként, milyen módon élhetjük meg őket, ez még július rejtélye.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.