2023. június 1. csütörtök
[Répcevidék]

Július, az örömszerző

Major Izabella
Július, az örömszerző


Éljen a vakáció! Hurrá nyaralunk, irány a Balaton! - hangzanak szinte országos kórusként a boldog felkiáltások a gyerekek ajkáról.
És így igaz. Július beköszöntével valóban elérkezett a nyári örömök ideje. Az idei július kétszeresen is örömszerző, hiszen a járvány kezdete óta ez a nyár tűnik a vírustól leginkább mentesnek, ezáltal leggondtalanabbnak, amikor félelem nélkül, önfeledten kikapcsolódhatunk és dolgozhatunk.
A gyermekek életében is minden eddiginél több alkalom nyílik a szabadidő tartalmas eltöltésére. A családi nyaralások mellett ezúttal rekordszámú táborozási lehetőség várja őket a Balaton partján, s az ország más kedvelt tájain. Az ő jókedvük a felnőttekre is átragad, így a munka könnyebben halad, a mezőgazdász is szívesebben arat, s aki csak teheti, pihenni megy, nyaral, mert „nyáron élni jó" - tapasztaljuk mindennapjainkban a közismert sláger igazát.
A kellemes időtöltés mellett azonban nem feledkezhetünk meg nevezetes egyházi és történelmi ünnepeinkről sem. Júliusban két alkalommal is köszönthetjük Szűz Anyánkat, a Sarlós illetve a Kármel-hegyi Boldogasszony napján. Hazafias ünnepként 22-én hálásan emlékezünk Hunyadi János törökök felett aratott nándorfehérvári győzelmére, melynek tiszteletére azóta is minden délben megkondulnak templomainkban a harangok. Emellett ebben a hónapban emeljük magasra szívünkben Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének emlékét is.
A felsorolt tartalmak tükrében csak rajtunk múlik, hogy mennyire telik kellemesen július 31 napja. Tervezzük meg körültekintően programjainkat, hogy a nyári szabadság nyújtotta lehetőségekkel élve, minél több testi-lelki felüdülést adó élményben legyen részünk:
„Ujjong a Föld!
Érett a kalász,
Fák lombján
zöld öröm ragyog,
s a júliusi nap melege
mindenkit átkarol."

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.