2023. szeptember 23. szombat
[Répcevidék]

Évnyitó és ősznyitó szeptember

Hováthné Pados Teréz
Évnyitó és ősznyitó szeptember
„Szeptember a legelső iskolai hónap, munka a diáknak, meg a tanítónak. Vissza-visszatér még egy-egy kedves emlék, s távolinak látszik, noha most volt nem rég.”

Erről a hónapról kicsinek, nagynak legelőször az iskolakezdés jut eszébe. Szeptember: tele várakozással, izgalommal. A diákok újra találkozhatnak az osztálytársakkal, élményeiket elmesélik egymásnak. Vajon milyen lesz az új tanév? Megannyi kérdés fogalmazódik meg bennük.
Szeptember az év kilencedik hónapja, az ősz első hónapja. Szent Mihály havának is nevezik. Szeptember még a nyár és már az ősz is.
A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás ideje. Szeptember nemcsak a szüret, de a szüreti bálok időszaka is. A meteorológusok Őszelőként tartják számon. Most még nem sárga és bordó színben pompáznak a fák, de megérkezik az ősz a maga sajátságos hangulatával.
Több jeles nap is van ebben a hónapban.
Szeptember 1. Egyed napja, őszkezdő nap. Sok helyütt ekkor kezdték meg a búza és a rozs vetését. Ha esett az eső ezen a napon, akkor esős őszre számíthatunk.
Szeptember 5. Lőrinc napja, úgy nevezett „rontónap". Lőrinc sok kárt csinál, például megrontja a vizeket. E nap után már a dinnye is élvezhetetlen lesz.
Szeptember 8. Kisasszony napja. Szűz Mária születésének napja. Magyarországon kedvelt búcsúnap.
Szeptember 29. Szent Mihály arkangyal ünnepe. A hagyomány szerint Mihály a túlvilágra költöző lelkek kísérője. Általában kezében karddal és mérleggel ábrázolják. Gyakorlatilag az időjárás hidegre fordulását hozta az ő napja. „Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet." Úgy tartották, hogy Mihály kezdve a fű nem nő. Az ő napja volt a „kisfarsang" kezdete, azaz a lakodalmak időszaka, mely egészen Katalin napig tartott.
Köszöntünk szeptember! Kíváncsian állunk eléd.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.