2023. június 4. vasárnap
[Répcevidék]

Eljött már november didergő hónapja...

Hováthné Pados Teréz

November az ősz harmadik hónapja.
Szürkébbek a nappalok. Az őszi hónapok közül általában a legcsapadékosabb, a legködösebb. A szántóföldekről betakarítják az utolsó terményeket is. Az első hó is november vége felé szokott leesni. A falun élő, gazdálkodással foglalkozó emberek ez idő tájt csak a ház körüli munkákkal foglalatoskodnak.
Népi időjóslás novemberre: ha Mindenszentek napján hó esik, nem olvad el márciusig, ha Katalin kopog, karácsony locsog, Márton néha fehér lovon jár, ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál.
Az iskolában novemberben mindig egészségnevelési hónapot tartottunk a diákoknak. Az egészséges életmódra nevelés különösen nagy szerepet játszott ebben a hónapban. Felhívtuk a tanulók figyelmét változatos, érdekes programokkal az egészséges táplálkozás és a mozgás fontosságára is.
November első napjaira esik két legfontosabb őszi ünnepünk, a mindenszentek napja (november 1.) és a halottak napja (november 2.).
Elhunyt szeretteinkre, hozzátartozóinkra emlékezünk ezeken a napokon.
Mindkét ünnep keresztény eredetű. Ilyenkor megtelnek a temetők emberekkel. Virágok, koszorúk kerülnek a sírokra. Gyertyákat, mécseseket gyújtunk. Ilyenkor meggyújtott gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. Ismerősökkel, rokonokkal sokszor csak ilyenkor találkozunk.
November 11. Márton napja. Számos népszokás, néphagyomány, néphit kapcsolódik hozzá.
Egyrészt a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, másrészt ahhoz a legendához, mely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elbújni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.
Sok helyen ezen a napon új bor bemutatót tartanak. Az éttermek libás étellel várják a vendégeket, nehogy a népi hagyomány „jóvoltából" egész évben éhezzenek ők vagy vendégeik.
November 19. Árpád-házi Szent Erzsébet napja. A középkor egyik legismertebb, legkedveltebb szentjére emlékezünk, felidézve élettörténetét. A szegények segítője.
Csepregen az új boraikat a gazdák Erzsébet napon szokták bemutatni.
November 25. Szent Katalin napja, a tizennégy segítő szent egykére emlékezünk.
A csepregi zárdakápolna védőszentje Szent Katalin.
November 30. András napja. A népi megfigyelés az időjárással kapcsolatos: Ha András napján fagy, akkor a karácsony esős lesz. András nap a néphagyomány egyik jeles napja. A legjelentősebb házasságjósló, varázsló nap. András napi szokások: pl. gombócfőzés, férj- és időjóslás.
November végére vastag, barna lombszőnyeget terít a fák alá az ősz.
November az egyik kezével már a télbe kapaszkodik.
„Pedig fúj, ahogyan
fújni tud november,
birkózik a csupasz
hegyekkel, vizekkel.

Bömböl a szél, süvölt,
dühében már jajgat:
túlcsárogják dühét
a csókák és a varjak." (Kányádi Sándor: November)

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.