2022. december 5. hétfő
[Répcevidék]

Beköszöntő

SB
Május talán az év egyik legszebb hónapja. Az Ikrek havát a népi kalendárium Pünkösd havának, Tavaszutónak, vagy Ígéret havának is nevezi.

Több jelentős is ünnep köthető ehhez a hónaphoz. Az első ilyen az Anyák napja. Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. Az anyák napját Magyarországon minden évben május első vasárnapján ünnepeljük. Ehhez kapcsolódik a Születés hete. Május 1. a munka ünnepe, valamint munkás Szent Józsefre emlékezünk. Elmaradhatatlan ilyenkor a majálisok hangulata, a lányos házaknál a májusfa állítása. Bár ezek a szokások lassan kikopnak, azért néhány helyen próbálják ezeket a szokásokat megtartani. Május első hetében megkezdődik a ballagások szezonja is. Diákok sokasága kezdi meg az érettségi vizsgákat, melyben megteszik az első a felnőtté válás első lépéseit. Fagyosnapok néven tartja számon Pongrác, Szervác, Bonifác (máj. 12, 13, 14) alakját és napjait. Évszázados paraszti tapasztalat szerinte ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti. Az egyházi ünnepek közül egyik az Áldozócsütörtök, áldozónap; Urunk mennybemenetelének ünnepe húsvét után a 40. nap. Az ősegyház a IV. századig a Szentlélek eljövetelével együtt, pünkösdkor ünnepelte. Később a Szentírásból ismert húsvét utáni 40. napra került. A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása; ez a kiáradás. A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára. Természetesen sok más jeles nap is kapcsolódik májushoz, melyet itt most lehetetlen felsorolni.
Mindenki számára azonban, mint már említettem, a legfontosabb az édesanyák köszöntése. Azonban ne csak ezen a napon járjunk kedvükbe, hanem egész évben legyen figyelmünk rájuk.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.