2023. november 30. csütörtök
[Répcevidék]

Beköszöntő

Balogh - Igler Patrícia
Beköszöntő
December az év tizenkettedik hónapja a Gergely-naptárban. A régi római naptár szerint ez volt az év tízedik hónapja. A tíz latinul „decem”, innen ered a hónap elnevezése.

Miután a januárt és a februárt hozzáadták az évhez, úgy lett a december a tizenkettedik hónap. Mi, magyarok Télelőnek, illetve Karácsony havának is nevezzük. December 22-én kezdődik hivatalosan a tél, rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák. Sokszor ázunk-fázunk, didergünk a ködös, nyirkos utcákon. A hajnali harmat fehér zúzmara formájában fagy rá az ágakra. A leeső hó hőszigetelő, védi a növényeket (a föld alatt és a föld felett is) a túlzott lehűléstől. Mi magunk csendesebbé válunk és szívesebben húzódunk be a jó meleg szobába - olvasni, tanulni, zenét hallgatni, játszani, pihenni -, mint néhány héttel korábban.
A hónap elején megkezdődött az adventi időszak, meggyújtottuk 1-jén az első adventi gyertyát. Megnyitottak a karácsonyi vásárok, ahol előkerülhetnek a forró italok, hiszen mindenkinek jólesik felmelegedni a hidegben. A gyerekek már izgatottan várják a Mikulás érkezését, a hónap derekán pedig felbolydulunk, és lázas ünnepi készülődés veszi kezdetét otthonunkban. Ünnepi díszbe öltözik a ház és az emberek szíve is. Minden egyes vasárnappal és meggyújtott gyertyával közelebb kerülünk az év legszebb időszakához, a karácsonyhoz, mely a béke és a szeretet ünnepe. Ilyenkor a legfontosabb, hogy együtt vagyunk a családunkkal, és ebben a rohanó világban kellő figyelmet és időt tudunk egymásra fordítani.
Ahogy a karácsony elmúlik, jön a szilveszter. Mielőtt elérkezünk az év végéhez, álljunk meg egy kicsit, és emlékezzünk a mögöttünk álló évre. Emlékezzünk a sikereinkre és kudarcainkra, a megszegett és betartott ígéreteinkre. Arra, amikor a legnagyobb kalandokban volt részünk, és arra, amikor bezárkóztunk, hogy elkerüljük a csalódást. Valójában erről szól a szilveszter. Kapunk még egy esélyt, hogy megbocsássunk, hogy jobbak legyünk, többet adjunk, többet szeressünk és többet éljünk. Ne töprengjünk azon, hogy mi lett volna, ha... Örüljünk annak, ami jönni fog. Fogadjuk meg, hogy jobban odafigyelünk egymásra, jót adjunk. Ne csak karácsonykor és szilveszterkor, hanem egész évben.
„Szép tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben."
(Juhász Gyula)

 

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.