2023. december 7. csütörtök
[Répcevidék]

Beharangozó

Balázs Anikó
Beharangozó

Ismét eltelt egy év, és reményekkel teli léptünk be a 2022-es évbe. Vajon mit tartogat számunkra az elkövetkező időszak, még nem lehet tudni. Mindenesetre előttünk áll a farsangi ünnepkör. A farsang hossza változó, ám kezdete mindig vízkeresztre esik, azaz január 6-ára. Ilyenkor szedjük le a karácsonyfát a hagyományok szerint. Hamvazószerda, ami mozgóünnep, jelenti ennek az időszaknak a végét. De hogy is alakul ez 2022-ben?
A farsangi időszak 2022-ben január 6-tól március 2-ig tart.
A farsangról legtöbbünknek a farsangi bál és az a mennyei szalagos fánk jut eszébe. Gyerkőceinknek lázasan keressük ilyenkor a farsangi jelmezeket, amelynek a beszerzése vagy elkészítése olykor nagy kihívást jelent. Ha már ennyit készülünk a farsangra, talán többünket érdekel, hogy mégis milyen hagyományai vannak ennek az időszaknak.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a „farsang farka". Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, amely egyben a télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált, pl. riói, velencei karnevált. Magyarországon pedig ekkor kerül megrendezésre a farsang legnevezetesebb eseménye, a mohácsi busójárás.
A farsang régebben a párválasztás időszaka is volt, egyben fontos esküvői szezon, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjára tűzte. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.
Farsanghétfőn tartották az asszonyfarsangot. Ezen a napon a nők korlátlanul ihattak, nótázhattak és férfi módra mulattak.
A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége nálunk a farsangi szalagos fánk. A farsangi fánk egyik története egy párizsi bálra vezethető vissza, amikoris az álruhában táncoló Marie Antoinette megízlelte a mézeskalácsosok által készített egyszerű fánkot. Annyira ízlett neki, hogy elkérte a receptjét is, megtanította rá cukrászát, és a fánk a francia királyi udvar ünnepi fogása lett.
Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek. A feleség kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. A célt elvétette, és a tészta a kályhán lévő forró zsírral teli lábosba pottyant, majd pár perc alatt aranybarnára sült.
Mindegy is, hogy volt, hogy nem volt... Mindenkinek kívánok jó készülődést, egészséget, boldogságot, vidám, örömteli perceket az elkövetkezendő időszakra!

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.