2022. december 5. hétfő
[Répcevidék]

Április – Szent György hava – Szelek hava

Hováthné Pados Teréz
Április – Szent György hava – Szelek hava
Az év negyedik hónapja a Gergely naptárban. Aperirének is hívták a latin „kinyitni” szóból, hiszen ez a tavasznyitó hónap. Ekkor kezd zöldellni az erdő. Életre kel a határ.

Az erdő és mező madárdaltól hangos. A hónap első felében kezdenek csattogni az Afrikából hazatért fülemülék, hangosan énekelnek az erdei pintyek, dalolnak a fekete sapkás barátkák, valahol egy ideges őzbak riaszt hosszasan. A kotorék előtt játszanak gondtalanul a rókakölykök. Cserregve szólítja párját a fogolykakas. A kakukk is megszólal.
Sok jeles nap van ebben a hónapban.
Április elseje a bolondság és a tréfálkozás napja. Ezen a napon sok minden megengedett, de nem illik megsértődni. Közismertek a csúfoló versikék. A rászedett ember „április bolondja, május szamara."
Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük 1964 óta a Költészet Napját, irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal tisztelgünk a magyar líra nagyjai előtt.
Április elején szokták rendezni Csepregen a borversenyt.
Húsvét mozgó ünnep. Ebben az évben április 16-ára esik a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus dicsőséges feltámadásának emléknapja. Különböző hagyományok, népszokások kapcsolódnak az ünnepkörhöz. Például tojásfestés, húsvét másnapján, hétfőn pedig a lányok meglocsolása.
Április 22-e a Föld Napja. Célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
Április 24-e Szent György napja. A mezőgazdasági év, az „igazi tavasz" kezdete. Számos hagyomány, hiedelem, népszokás kapcsolódik ehhez a naphoz. Pásztorünnep, az állatok első kihajtásának napja. Ekkor szegődtették, szerződtették a pásztorokat, béreseket. Ehhez a naphoz kötődik a kőszegiek borversenye.
Április 25-e Márk napja. A római katolikusok búzaszentelő körmenetet tartanak a vetés megáldásáért, a jó termésért és a természeti csapások elkerüléséért.

Április, ó, Április,
Minden csínyre friss!
Faun-bokáju, vad suhanc,
Újra itt suhansz!
(Tóth Árpád: Április)

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.