2023. október 2. hétfő
[Répcevidék]

A kikelet hava

Baloghné Varga Rita
A kikelet hava

„Köszöntlek, kedves, szép március! Ibolyaszagú, langyos leheletedet érzem már a levegőben. Zöld szőnyegeidet látom már kiterítve a halmokon. Itt-ott fehérlenek az árnyékos mélyedésekben a tovavonult télkirálynak elhagyott rongyai, de a napot már te emeled az égre, s a földön már a te lábad jár. És a te lábad nyomán kizöldül a fű, és előkéklik az ibolya."
Gárdonyi Géza gondolatai a tavaszról a mai ember számára is ugyanazt jelentik, ez mit sem változott 100 év elteltével. A naptár szerint március elseje, csillagászati szempontból pedig március 20-a vagy 21-e a tavasz kezdete. A természet éled, megújul. Mindannyian szabadulnánk már a hideg évszaktól, pedig ez az idei nem is volt annyira hideg. Hosszabbodnak a nappalok, hajnalban a madarak a kertben már hangosan köszöntik a napot. Most már végérvényesen itt a tavasz!
Rögtön március elején véget ér a farsang, kezdődik a böjti időszak, ami a testet illeti. A lélek azonban szárnyalhat. Március 8. - a nők napja. A tavasz első kedves ünnepe. S bármennyire megkopott már a nőnap eredeti üzenete, a szebbik nemet mindig érdemes volt és érdemes lesz ünnepelni! Március idusán aztán kokárdát tűzünk, hogy így tisztelegjünk azok előtt a hősök előtt, akik részt vettek az 1948-49-es szabadságharc küzdelmeiben. Kisiskolás kora óta nemzedékek sora tanulta, hogy a magyarság ebben a küzdelemben a szabadság oldalán állt. Felmérések igazolják, hogy a nemzeti ünnepeink sorában a magyar embereknél ez az ünnep foglalja el az első helyet. Talán azért, mert az ünnep legfőbb eszméje a szabadság!
Minden kedves olvasónak kívánok télűző, éledő, megújuló, szívet melengető, tavaszillatot hordozó, virágos, kokárdás márciust!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.