2020. október 20. kedd
[Répcevidék]
Beharangozó
Szeptemberi gondolatok …Szeptemberi gondolatok …

Kiszsidány

BeköszöntőBeköszöntő

Chernelházadamonya

Július rejtélyeJúlius rejtélye

Csáfordjánosfa

JúniusJúnius

Répcevis

BEHARANGOZÓBEHARANGOZÓ

Gór

Május talán az év legszebb hónapja. Életre kell a természet, virágzó fák, nyíló virágok vesznek körül bennünket.

Most kell…Most kell…

Meszlen

Amikor felkértek a beköszöntő megírására, egy pillanatig sem kellett gondolkodnom azon, hogy milyen témát is válasszak.

Köszöntünk, kedves, szép március!Köszöntünk, kedves, szép március!

Ólmod

Március az első tavaszi hónap. A tavasz a természet újjászületésének évszaka. Március az év harmadik hónapja a Gergely-naptárban. A népi kalendárium böjt máshavának nevezi. A húsvéti 40 napos nagyböjt hónapja. Ilyenkor tilos a vigadalom és a húsos ételek fogyasztása.

BeköszöntőBeköszöntő

Mesterháza

A karácsonyi ünnepek, szilveszteri bulik után, az új év beköszöntével mindenki mérleget von a hátrahagyott év történéseiből és tervezi az előtte álló évet.

BeköszöntőBeköszöntő

Chernelházadamonya

December az év tizenkettedik hónapja a Gergely-naptárban. A régi római naptár szerint ez volt az év tízedik hónapja. A tíz latinul „decem”, innen ered a hónap elnevezése.

Csak rajtunk múlik …Csak rajtunk múlik …

Egyházasfalu

Albert Schweitzer szerint : „A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat- és képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon.”

„Hívogat az iskola, kapuját kitárja…”„Hívogat az iskola, kapuját kitárja…”

Ólmod

Áhítat lépked az erdőn, mezőn és nyomában itt-ott peregni kezdenek a levelek. A hajnalok már őszbe öltöztek és az alkonyatokban is már ott bujkál a hanyatlás üzenete.

Tombol a nyár Tombol a nyár

Mesterháza

Augusztus az utolsó nyári hónap. Tombol a hőség, dübörögnek a fesztiválok!

Júliusi köszöntőJúliusi köszöntő

Chernelházadamonya

A meteorológusok Nyárhó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Áldás havának nevezik, eleink (az Avisura szerint) a Tehéntor (Aratás) hava elnevezést használták júliusra, a hónap régi magyar (katolikus) neve pedig Szent Jakab hava. Julius Caesarról elnevezett 31 napos időszakban már a nappalok fogynak; s a Nap 23-a tájában az Oroszlán jegyébe lép.

Kedves Olvasó!Kedves Olvasó!

Mesterháza

Ismét eltelt egy hónap, beköszöntött a június, amit eleink Nyárelő havának, Szent Iván havának, vagy Gödölyetor havának is hívtak.

Beköszöntő - Csodálatos MájusBeköszöntő - Csodálatos Május

Egyházasfalu

Május hónapot joggal nevezhetjük az év legszebb, legcsodálatosabb hónapjának. Ébredezik a természet, mindent gyönyörű, színes és illatos virágok és fák borítanak.

BeköszöntőBeköszöntő

Meszlen

Lapunk olvasótábora két településsel bővült: e hónaptól Meszlen és Völcsej község lakói is forgathatják a Répcevidéket. Köszöntjük új olvasóinkat.

Ébresztő márciusÉbresztő március

Chernelházadamonya

Ha közvélemény kutatást végeznénk a legkedvesebb hónap címért, március bizonyára nagyon előkelő helyezést érne el, mint tavaszhozó hónapunk. Jöttével indul újra az élet; - a természet és a szívek ébresztője.

BeköszöntőBeköszöntő

Horvátzsidány

Alig hagytuk magunk mögött a karácsonyi készülődés izgalmát, a szeretet ünnepének meghittségét, az új évi fogadalmakat, máris lassan eltelik 2019 első hónapja.

Tisztelt Olvasó!

Lócs

Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hamarosan elérkezünk az év végi hajtáshoz, melyet minden bizonnyal Önöknél is az év végi megpihenés és a visszatekintés követ.

Novemberi gondolatokNovemberi gondolatok

Iklanberény

Ősz végéhez közeledvén csendbe burkolózik a természet, némaság borítja a tájat. Egyre rövidebbek, szürkébbek a nappalok, azonban gyertyák fényébe borulnak a sírkertek.

Október

Ólmod

Október minden magyar számára, a nemzeti ünnepek hónapja.

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak ….Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak ….

Chernelházadamonya

Na de valóban vége van? A médiában egyre többször hallhatjuk azt a meteorológiai esélylatolgatást, miszerint idén nem lesz átmenet a nyár és a tél között, ahogy ebben az évben igazi tavaszban sem volt részünk.

Vidám nyárutótVidám nyárutót

Nemesládony

„Augusztusban már a nyár kissé őszben sántikál, ábrándozik, nem nevet, falevelet festeget. Körte pottyan, totyakos, már a sün is pocakos…

Szép virágot nyit a boldog júliusSzép virágot nyit a boldog július

Gyalóka

A július az év hetedik hónapja a Gergely naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a július: kalászonos. Az Székely naptár szerint Áldás hava. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Innentől a nappalok már rövidülnek.

JúniusköszöntőJúniusköszöntő

Kiszsidány

Naptárunk hatodik hónapja többféle elnevezést kapott az idők folyamán. Említjük Szent Iván havaként, vagy csak egyszerűen nyárelőnek hívjuk.

Beköszöntő

Chernelházadamonya

Május talán az év egyik legszebb hónapja. Az Ikrek havát a népi kalendárium Pünkösd havának, Tavaszutónak, vagy Ígéret havának is nevezi.

HangolóHangoló

Zsira

Mikor e sorokat írom, március végén, a hosszúra nyúlt tél már az utolsókat rúgja.

Helló, szia, jó napot!Helló, szia, jó napot!

Az írásom témájául egy, véleményem szerint nagyon időszerű témát választottam. Hogyan is köszönjünk?

SZERETETSZERETET

Gór

Szürkeségoldó gyertyafényben…Szürkeségoldó gyertyafényben…

Csepreg

Második „emberes” hónapunk, a november, őszutó és tél-elő is egyben. Időjárásunk mínusz-közelibe fordul, és a hideg északi szél átveszi uralmát zörgő avarrá varázsolva a fákról lehulló fáradt leveleket, és jeges lehelettel kergetve a kéményekből sűrűn felszökő szürke füstkígyókat.

Október – az emlékezés hónapjaOktóber – az emlékezés hónapja

Chernelházadamonya

Az ősz második hónapjában színpompás arany ruhába öltözik a természet, a kirándulóknak ezernyi örömet nyújt.

Kell, legyen gyerekkor!Kell, legyen gyerekkor!

Lócs

A szeptember hónapról legtöbbször az ősz beköszönte és az iskolakezdés jut az ember eszébe. És éppen ezért, most nem erről, hanem „csak” a gyerekekről szeretnék néhány gondolatot írni, természetesen az iskolakezdés kapcsán.

Augusztusi gondolatok…Augusztusi gondolatok…

Gyalóka

Augusztus a nyár talán legszebb és legbékésebb hónapja. Ekkor már kicsit nyugszik a forróság, de még szép napos az idő, hűvösebbek az éjszakák, ekkor látható a legtöbb csillag és „csillaghullás” az égen.

BeköszöntőBeköszöntő

Lócs

Júliust Szent Jakab havának hívják, de sok helyen Áldás havaként tartják számon. Egészen a 18. századig a nagyon hasonló női keresztnévből, a Júliából származtatták.