Zarándoklat szoborszenteléssel a Peruska Mária kápolnánál

2018. augusztus 8. | Szerző: Hováthné Pados Teréz
Témakör: Vallás | Település: Horvátzsidány, Kiszsidány
Zarándoklat szoborszenteléssel a Peruska Mária kápolnánál

A horvátzsidányi Egyházközség, a Fegyveres Erők, a Rendvédelmi Szervek, a Tűzoltóságok, a Katasztrófavédelem, a Hagyományőrző Egyesületek, valamint a Lovagrendek 2018. július 1-én tartották hagyományos zarándoklatukat a Peruska Mária kápolnánál.

A háromnyelvű /magyar, német, horvát/ szentmisén a főcelebráns Vladó Kosic Horvátország sisaki püspöke, celebránsok Dumovits István plébániai kormányzó, Bali Tibor plébános és Dr. Anton Kolic nyugalmazott plébános voltak. A Horvátzsidányi Peruska Mária kórus, a kőszegfalvi kórus, valamint a Horvátzsidányi tamburások közreműködése még felemelőbbé tette a szentmisét. Akik nem tudtak eljönni, ők meghallgathatták a Mária Rádió élő közvetítését. Különlegessége ennek az Emlékhelynek, hogy a kápolna előtti Európában egyedülálló szoborpark, folyamatosan bővül. Ebben az évben az Országos Horvát Önkormányzat állíttatott szobrot Szent Kvirin vértanúnak. Gugán Iván a Magyarországi Horvát Önkormányzat Elnöke elmondta, hogy Kissné Krály Mária, a Csepregi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke javaslatára, a szoborparkban a horvát közösség is állíttatna szobrot. Az ötlet valóra is vált. Szent Kvirin a római katolikus egyház vértanúja, a pannonhalmi ókeresztény szentek egyike. Szent Kvirin Siscia püspöke volt. Szenvedéstörténete elbeszéli, hogy a Diocletianus-féle üldözésben fogták el. Szembeszegült a parancsnak, hogy áldozzon a birodalom isteneinek, ezért megvesszőzték és bebörtönözték. A börtönben megtérítette az őrt. Három nappal később Alsó- Pannónia kormányzója elé állították. Nem tudták rávenni a hittagadásra, ezért malomkövet tettek a nyakára és a Perintbe dobták. A vértanú szobrát ezen a szentmisén szentelték fel. Szent Kvirin alakja összeköti a magyar és a horvát nemzetet. Az egyenruhás és fegyveres szervezetek, lovagrendek, valamint a civil szervezetek vezetői babérkoszorúval megkoszorúzták a védőszentjük szobrát. Így a Csepregi Hegyközség boros gazdái és a Csepregi Borhölgyek Szent Orbán püspök szobránál helyezték el a koszorút. A celebráló plébánosok megszentelték a csepregi boros gazdák borait, a Csepregi Borhölgyeket és a Csepregi Hegyközség képviselőit pedig megáldották. Nemcsak a bort, hanem a Magyar Pálinka Lovagrend pálinkáit is megszentelték. „A Boldogasszony anyánk" egyházi énekkel fejeződött be az ünnepi szentmise, majd agapéra hívták a zarándokokat. Mindenki lelkileg feltöltődve térhetett haza.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. február 17. vasárnap • Donát
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Zarándoknap az édesanyákértÖtödik alkalommal indította az 1Úton zarándoknapot a Mária út Egyesület, és a Mária Rádió 2018. augusztus 25.-én szombaton.
Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska KápolnánálLovasok, íjászok találkoztak a történelmi zarándokhelyen
MÉGIS Szélrózsa BükönÉn tudom, hogy az utóbbi hónapokban lassan már a csapból is a Szélrózsa folyt. A regionális és a megyei, de még az országos média is egyre több formában adott hírt, szólaltatott meg szervezőket arról, hogy mi is lesz az az evangélikus ifjúsági találkozó, amely megrendezésre kerül 2018.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online